10/07/15 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Изкуственият интелект може да помогне на самолетите да се самопоправят

 Ново партньорство между авиационния гигант Boeing и Университета Карнеги Мелън залага на потенциала на сфери като изкуствения интелект и биг дейта (big data), за да трансформира многомилиардната индустрия, пишеThe Washington Post. В рамките на тригодишен договор на стойност 7.5 милиона, който поставя началото на нова лаборатория за анализ на летателни данни, Boeing и Карнеги Мелън ще работят върху редица нови проекти, прилагащи принципите на изкуствения интелект и биг дейта, за да подобрят качеството на услугите на компанията. 
Целта на сътрудничеството е да се използва огромното количество данни в авиционната индустрия. Прилагането на методите на машинното учене би могло да оптимизира множество аспекти от дейността на Boeing, превръщайки обикновените данни в познание за реалния свят. 
Според Джейм Карбонел от Карнеги Мелън, който ще ръководи новата лаборатория, „масивите от данни, генерирани всеки ден от авиационната индустрия излизат извън границите на човешкото разбиране, но напредъкът в езиковите технологии и машинното учение ни дават основание да очакваме, че можем да извлечем полезни познания от тази информация.“
Една от областите, където би могло да се използва машинното учене е поддръжката на самолетите. Поддръжката на летателни машини може да се сравни с поддържката на автомобили. 
Бихме могли да следваме общите препоръки, които предполагат, че след изминаване на определен брой километри, трябва да сменим маслото, например, или да използваме данни в реално време, за да установим кои самолети трябва да се поправят и кога. Като отстраняват неизправностите преди, а не след възникването на нужда от ремонт, компаниите, извършващи превози със самолети на Boeing биха могли да спечелят конкурентно предимство пред съперниците си. С други думи, Карнеги Мелън и Boeing биха могли да определят кога самолетите действително имат нужда от ремонт или смяна на част, вместо просто да следват схеми за поддръжка. 
В Карнеги Мелън се разработват и самоуправляващи се автомобили – може би едно от най-обсъжданите постижения в сферата на изкуствения интелект в последните години. Университетът вече е създал над 140 свързани с автономните превозни средства технологии. Не това е целта на новия проект обаче, отбелязва Карбонел, особено като се има предвид тригодишния му хоризонт. “Вече има самолети, които са полуавтономни. Устройствата, наречени автопилоти, се използват от дълго време. Те ще продължат да се усъвършенстват и степента на автоматизация ще се увеличи,“ обяснява ученият и допълва, че вместо това целта на проекта се доближава по-скоро до самолети, които се самопоправят, следвайки базирани на реални събития прогнози.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване