10/07/15 05:58
(http://www.klassa.bg/)

Москва засекрети имането на елита

 Руското правителство реши да подкрепи проекта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и да засекрети имената на собствениците на скъпи недвижими имоти, яхти и самолети. Право на достъп до персоналните данни от регистъра на недвижимите имоти, освен самите им притежатели и техни роднини по права линия, ще получат само компетентните държавни органи, но не и граждански активисти и организации, опитващи се да разкрият доходите на държавните служители.

Както съобщава пресслужбата на руското правителство, законопроектът на ФСБ е получил подкрепата на правителствената комисия по законодателна дейност и предстои да бъде внесен в Държавната дума.

Според вносителите от ФСБ целта на законопроекта е да се осигури юридическата чистота при сделките с недвижими имоти и да се спре практиката чрез достъпа до регистрите да се търсят не данни за имотите, а за техните притежатели. "Новая газета" обаче твърди, че целта на законопроекта е съвсем друга. Например да се скрие фактът, че генерали от службата, заедно с някогашния й шеф Александър Бортников, са се обогатили с милиони долари от сделка със земята на бившата детска градина на "Рубльовка".

Директорът на Фонда за борба с корупцията (ФБК) Роман Рубанов от своя страна предположи, че инициативата на силоваците може да е свързана с друг бивш шеф на ФСБ - Николай Патрушев, който незнайно как се е сдобил с имот на "Серебрянний бор" на стойност около 1,1 милиарда рубли, т.е. около 17 млн. долара.

Според Рубанов от законопроекта са заинтересовани не само хора от службите. Защото ако той влезе в сила, не биха били възможни разследвания като тези на фонда на Алексей Навални за дома на жената на президентския прессекретар Дмитрий Песков или за вилата на Вячеслав Володин, първи зам.-шеф на президентската администрация.

За сравнение - президентът на Украйна Порошенко наскоро подписа закон, позволяващ на гражданите да получават всякакви сведения за имуществото на "слугите на народа".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване