10/07/15 22:33
(http://www.klassa.bg/)

Надпревара от мераклии за Луната

 Частен екип от Израел е първият, който си осигури договор за излитане в космоса, с цел да стигне до луната през втората половина на 2017.

SpaceIL е подписала договор с базираната в Калифорния компания Spaceflight Industries, която ще качи израелския космически апарат на борда на своя кораб SpaceX Falcon 9. Това е първият подписан договор за изстрелване от някой от отборите, състезаващи се в конкурса Google Lunar X Prize, който обещава $ 30 милиона на първата частна организация, успяла да кацне на Луната.

Апарата на SpaceIL няма да бъде сам на борда на Falcon 9. Той ще бъде в капсула заедно с други сателити, които не отиват към Луната. Когато капсулата се отдели, апарата на SpaceIL ще бъде освободен и ще използва напреднали навигационни сензори, за да се насочи към лунната повърхност, а инженери в контролната зала на мисията, ще изпращат дистанционно команди и корекции, ако е необходимо.

Ако SpaceIL постигат подвига, те няма да бъдат първите, който са го постигнали. Само три страни са кацали на Луната: САЩ, Русия и Китай. Ако опита им успее, бихте могли да добавите и Израел към списъка.

SpaceIL е организация с нестопанска цел, която се финансира предимно от частни дарители, които досега са дарили $ 50 милиона. Спечелването на X PRIZE може да бъде нещо като помощ за тях. За да постигнат това, те или някой от другите участници трябва да приземи апарата си на Луната, да изследват най-малко 500 метра от повърхността и след това да изпратят видео и изображения с висока разолюция обратно на Земята, до 31 декември 2017 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване