10/07/15 12:20
(http://pik.bg)

Първо в ПИК! Лекарите от "Софиямед" с нова уникална интервенция за отстраняване на тумори!

Първо в ПИК! Лекарите от "Софиямед" с нова уникална интервенция за отстраняване на тумори!

Рядък, неоперативен метод за лечение на тумори на черния дроб са приложили за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Касае се високоспециализираната интервенционална процедура, наречена емболизация. Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% от тях са подходящи за оперативно лечение.

От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията. „Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери, които могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик.

Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора, от друга химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия. Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния“, коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед“.

Интервенцията е извършена успешно както благодарение на големия опит на екипа от инвазивни кардиолози, работещи в болницата, така и на ангиографската система, с която разполага тя от най-висок клас.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване