10/07/15 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Растение използва дъждовни капки, за да хваща мравки

 Биолози са открили, че хищно растение използва силата на падащите дъждовни капки, за да улавя мравки, пише BBC News. Екипът от Бристълския университет е установил, че дъждовните капки предизвикват бързи вибрации в капачето на подобните на чашки листа на растението. Това кара мравките да падат от капачето в капана на чашката под него, където се удавят и биват разградени с храносмилателни сокове. Резултатите, публикувани в журнала PNAS се базират на наблюдения с високоскоростни камери и лазерни измервания на вибрации.
Използвайки тези инструменти, д-р Улрике Бауър и колегите й са записали бързите движения на капачето и чашката на листото след удар на дъждовна капка. “Получава се вибрация, подобна на вибрацията на линийка, която сме сложили на ръба на бюро и натискаме с пръст”, обяснява д-р Бауър. Тя допълва, че това движение е уникално в растителното царство, отчасти заради високата скорост и отчасти заради използването на външен източник на енергия. 
Откритията класифицират изследваното растение - Непентес Грацилис (Nepenthes gracilis), в негова собствена категория сред хищните растения. Поведението му при улавяване на плячка не може да се определи нито като “активно”, нито като “пасивно“. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване