10/07/15 22:37
(http://www.klassa.bg/)

Руски кораби стрелят с крилати ракети по "Ислямска държава"

 

Джихадисти ще гърмят джамии да накиснат Москва

Корабите на Каспийската флотилия на руския Военноморски флот са изстреляли 26 крилати ракети по 11 обекта на „Ислямска държава” и те са били напълно унищожени, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Терористи от „Ислямска държава” могат да взривят джамии в Сирия, а след това да обвинят Русия за това, заяви представителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, позовавайки се на разузнавателни данни. Той добави, че джихадистите преместват оръжието си в жилищни квартали и слагат техниката си край храмовете, защото знаят, че руската авиация няма да ги бомбардира там.

Междувременно руските удари по цели в Сирия продължават със същата интензивност, атакувани са 12 обекта - бази на екстремистите, складове и командни пунктове в района на Хама и Идлиб.

Общо бомбардираните обекти на „Ислямска държава” са 112, съобщи Сергей Шойгу и допълни, че президентът Путин е доволен от действията на руската авиация.

Съвсем на друго мнение се оказа турският премиер Ахмет Давутоглу, който каза че само два от въздушните удари на Русия в Сирия са били срещу „Ислямска държава“, а останалите 55 - срещу "умерената опозиция" – единствената сила, сражаваща се с „Ислямска държава“ в Северозападна Сирия. Давутоглу заяви също така, че не иска конфликтът в Сирия да се превръща в криза между Русия и НАТО или в руско-турски спор. Това изказване дойде на фона на проблема с нарушаването на турското въздушно пространство от два руски самолета, което според НАТО било провокация.

Малко по късно пък ТАСС пусна съобщение, според което президентът на Франция Франсоа Оланд е предложил на срещата в Париж миналата седмица да бъдат обединени силите на армията на Башар Асад и на тези на „умерената” опозиция. Това е заявил руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Путин е уточнил, че Русия продължава да не знае, къде е тази опозиция и кой я оглавява.

Тази информация бе опровергана от Париж, като бе уточнено, че е ставало дума за привличане на опозицията към преговорите за решаване на кризата, а всичко останало не е идея на Оланд.

Министерството на отбраната на Русия отговори на молбата на Пентагона и оперативно разглежда предложението на американците за координация на действията в рамките на борбата с терористичната групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия. Като цяло тези предложения могат да бъдат приети за реализирането им, поясни Конашенков.

НАТО няма да предоставя данни за „Ислямска държава” на Русия, докато Москва подкрепя Асад, заяви постоянният представител на САЩ в НАТО, Дъглас Лют.

„Може и да имаме общи интереси – победа над ИД, но нямаме еднаква цел, очевидно е, че руснаците действат в подкрепа на Асад, а той трябва да си върви. Докато това е така, не виждам да има перспективи да споделяме информация на спецслужбите”, заяви Лют.

Преди това иракският премиер Нури ал-Малики заяви, че споделя разузнавателна информация с Русия за борба с ИД.

 

 

Същевременно се появи версия относно това, как в Москва е взето решението за операцията в Сирия. Високопоставен ирански генерал е предложил на Русия плана за спасяване на режима на Башар Асад. Това той е направил на среща в Москва през юли, твърди Ройтерс. Визитата на генерал-майор Касем Сюлеймани е била първата крачка в планирането на руската операция, която промени хода на сирийската война и създаде нов руско-ирански съюз в подкрепа на Асад.

„Сюлеймани сложи картата на Сирия на масата. Руснаците бяха много разтревожени, и чувстваха, че положението се влошава бързо, и че има реална опасност за режима. Иранците ги убедиха, че все още има начин да си върнат инициативата. По това време, Сюлеймани изигра важна роля в убеждаването им, че не са изгубили всичките си козове“, посочва източникът.

 

 

Сюлеймани е командир на елитна част от специалните подразделения на Иранската революционна гвардия и е подчинен директно на върховния лидер на ислямската република Аятолах Али Хаменей.

В същото време пък стана известно, че в Молдова са предотвратени четири опита на контрабандисти за продажба на радиоактивен материал на екстремисти в Близкия изток през последните пет години, предаде Би Би Си. Последният случай е бил през февруари тази година, когато на агенти под прикритие е било предложено голямо количество радиоактивен цезий. Посредникът е предложил на агентите да се свържат с групировката "Ислямска държава", които са изразявали интерес да придобият материали за направата на "мръсна бомба". Контрабандистите са поискали 2.5 млн. евро за радиоактивния цезий, който според тях е бил достатъчен за замърсяването на няколко града. Следователите твърдят, че голяма част от радиоактивния материал идва от Русия.

Съвсем наскоро в пресата се появиха твърдения, че джихадистите готвят „ядрен апокалипсис” по земното кълбо. „Планът на терористите е да избият няколкостотин милиона души. Западът драстично подценява силата на Ислямска държава. ИД възнамерява да се добере до ядрени оръжия“, твърди в книгата си германският журналист Юрген Тоденхьофер , който успял да проникне в редиците на джихадистите.

Междувременно се появиха и доста въпросителни, откъде в „Ислямска държава” има толкова много джипове „Тойота”. Американските власти са се обърнали към "Тойота", за да разберат това. От "Тойота" нямат представа по въпроса, но са готови да подпомогнат на разследването. Те са предоставили списък на своите дистрибутори в Близкия изток. От компанията обясняват, че не може да се наложи контрол по целия път от поточната линия до крайния потребител. Автомобилите винаги могат да се откраднат, купят и препродадат, посочват те.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване