10/08/15 22:57
(http://www.klassa.bg/)

Мая Манолова положи клетва като омбудсман, встъпва в длъжност на 20 октомври

 Мая Манолова положи клетва като омбудсман, тя ще встъпи в длъжност на 20 октомври. Преди това нейните правомощия като депутат бяха прекратени. Цялата пленарна зала ръкопляска след като Манолова положи клетва, а депутатите от БСП дори станаха на крака. От парламентарната трибуна Мая Манолова съобщи, че ще започне мандата си с обиколка в страната, тъй като е обещала да бъде омбудсман в действие, който ще отиде във всеки град и село, за да чуе проблемите на българските граждани. На въпрос кога ще започне обиколката - преди или след местните избори, Манолова уточни, че това е основният повод за размисъл, тъй като ако изборите не са били сега, е щяла да започне от Северозападния регион, от където има покана от неправителствени организации, но в момента действията ѝ могат да бъдат разчетени погрешно. „Много внимателно ще преценя дали по някакъв начин това няма да окаже влияние, макар и нежелано от мен, върху местния вот”, коментира омбудсманът.
Тя се обърна към народните представили, като заяви, че съвместната й работа с тях не приключва. „Ще работим заедно и занапред. Ще внасям промени в законите, които се отнасят за правата на българските граждани. Разбира се, първите ми стъпки и седмици ще бъдат изцяло посветени на срещи с българските граждани", заяви тя.
Пред журналисти новият омбудсман уточни, че тъй като през нея ще минава гневът на българските граждани, не бива очакванията да са, че тя ще бъде тиха и спокойна. 
Тя каза още, че ще действа превантивно и няма да чака хората от най-отдалечените места да стигнат до София и да почукат на вратата й. Мая Манолова заяви, че ще посреща проблемите на място. По думите й, първоначално усилията й ще бъдат насочени към това да извади наяве проблемите на най-уязвимите социални групи – социално слабите, децата в риск и хората с увреждания.
Във връзка с това дали ще запази досегашния екип на омбудсмана, тя уточни, че няма представа какъв е той в момента и би било некоректно предварително да дава, каквито и да е заявки. „Всички служители на този екип, които искат да продължат да работят, ще имат възможност да го направят, само че изискванията вече ще бъдат по-различни”, добави тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване