10/09/15 11:43
(http://pik.bg)

Адвокат Дяко Дяков, водач на листата за общински съветници в град Пловдив: В Пловдив балотажът е сигурен, ББЦ ще има решаваща роля в него

Адвокат Дяко Дяков, водач на листата за общински съветници в град Пловдив: В Пловдив балотажът е сигурен, ББЦ ще има решаваща роля в него

Считам себе си за част от промяната на политическата система, защото никога не съм заемал никакви общински и държавни постове. Вече съм на 38 години, имам богат професионален и политически опит, както и визия за управлението на община Пловдив. Никога не бих напуснал „България без цензура“ или ако го направя, просто няма да се занимавам с политика. Това заяви адвокат Дяко Дяков, който е водач на листата на ББЦ за общински съветници в град Пловдив. Известният пловдивски юрист знае няколко езика и е специализирал европейско право в Лондон, предадоха от пресцентъра на ББЦ.

„Познавам Николай Бареков от 20 години. С него бяхме членове на младежката организация на СДС и скачахме по барикадите по време на Виденовата зима през 1996 година. Бяхме млади хора, идеалисти, които си мислеха , че могат да променят системата“, носталгично си припомня Дяков и споделя, че по- късно двамата разбират, че именно това е необходимо, за да създадеш политическа партия и да се бориш и отстояваш политически тези и програми. „ББЦ е нашата сбъднала се младежка мечта, реализирала се двайсет години по-късно. Основната заслуга тук е на Николай Бареков. ББЦ възникна като партия на промяната“, категоричен е водачът на листата в града под тепетата

Това не самоцел и суета. За мен е огромна чест и отговорност да бъда водач на листата на ББЦ за общински съветници в Пловдив. Участието ми в Общинския съвет на града е напълно осъзнато решение на човек, който се занимава 20 години с обществено политическа дейност. Така адвокат Дяко Дяков аргументира кандидатурата си за общински съветник. „В Пловдив се работи на парче. Няма стратегия за развитието на нашия град и визия как ще изглежда града ни след 15-20 години“, заяви той и споделя, че е решен като общински съветник да създаде ясна визия за управлението на Пловдив.

Дяков очерта и основните приоритети, залегнали в програма на ББЦ за града. „Имаме написана изцяло нова програма за управление на града. В нея се иска ревизия на местните данъци и такси в посока надолу и стимулираща бизнеса в Пловдив“, обяви той като отбелязва, че не може в София да се плаща по-ниска такса МПС, а във Варна - по-малко промили за смет. „Програмата е изключително подробна, като включва над 30 точки с акценти върху инфраструктурата, европейските фондове и намаляване на данъчната тежест върху малкия и средния бизнес“, каза водачът на листата. Построяването на нови детски градини, детски кухни, програма за облагородяване на един от символите на града – пловдивските тепета, които в момента са в окаяно състояние, са все проблеми на града, чието решение се оказва приоритет за ББЦ-Пловдив. 

ББЦ е категорично против да се дават 8 млн. лева от местния бюджет за Втори гребен канал. Според водача на листата с по-малко от 4 млн. може да се направят и двете трибуни на стадион Христо Ботев, а с 2 млн. пък може да се изгради бутнатата трибуна Бесика на стадион Локомотив. Той отбеляза и друг много важен приоритет, който е залегнал в програмата на ББЦ, а именно изграждане на многоетажни паркинги извън Централната градска част. „Има страшно много работа за вършене, затова се кандидатирам. За теб Пловдив“, заяви Дяков. 

„България без цензура“ се яви самостоятелно на вота в града, като в самото начало обявиха категорично, че ще продължат битката срещу статуквото и след изборите в Общинския съвет. „Борихме се за демокрация, за да може хората да изразяват свободно волята си. Предрешени избори няма“. Така обясни Дяков решението на местно партийно ръководство за самостоятелно участие и опроверга слуховете, че битката в града под тепетата е обречена.

„В Пловдив балотажът е сигурен, като ББЦ ще има решаваща роля в него“, убеден е водачът на листата. Той сподели, че влизат със самочувствие на тези местни избори, като то е породено от резултатите, които са постигнали на европейските и парламентарните избори в Пловдив. Дяков конкретизира с цифри: На европейските избори имаме 11 300 гласа, а на парламентарните - 8 300. „Това означава, че пловдивчани ни гласуват доверие, защото ние сме партията, която иска да промени политическата система и те го знаят. Ако гражданите в Пловдив искат промяна, да гласуват на 25 октомври с Бюлетина № 17“, призова той .

Дяков категорично заяви, че ако бъде избран за общински съветник ще бъде от най –активните в Общинския съвет на Пловдив, първо защото е добър юрист и второ защото познава изцяло проблемите на града. Той е убеден, че ще продължи битката срещу статуквото и след влизането си в Общинския съвет, но уточнява, че ще подкрепи всяко предложение, което е в полза на пловдивчани, независимо от коя политическа партия е входирано.

Адвокат Дяков смята, че има местни политики, които се политизират излишно и това вреди за взимането на правилните решения и споделя, че залага на експертността и професионализма. „ББЦ Пловдив може да бъде коректив в бъдещия Общински съвет на града, с колеги като Атанас Панчов - човек със седемнайсет годишен опит в община Пловдив и Тезджан Наимова - млад и перспективен човек с много полезни предложения в областта на спорта“, убеден е той.

Общинския съвет е върховният орган в една община, а кметът е само изпълнител, припомни Дяков, убеден, че много хора забравят или не знаят този факт. „Много кандидат-кметове в Пловдив обещават да намалят местните данъци и такси . А това е невъзможно. Общинският съвет е този, който определя размера на всички местни данъци и такси. Можем да бъдем коректив на всяко едно управление, стига то да работи в интерес на пловдивчани“, отбеляза още водачът на листата за общински съветници на ББЦ.

На парламентарните избори хиляди пловдивчани подадоха своя глас за адвокат Дяков, но заради феномена 13/13 - съвпадение на номера на коалицията в бюлетината и номера на кандидатката в листата, Пловдив изпрати в парламента Ана Баракова, която той определя като „грешка на растежа“. В тази връзка Дяков сподели, че партията е взела своите поуки и се е изчистила от комерсиални хора с болни амбиции. „В нея са останали всички, които са готови да работят за съгражданите си и постигането на целите, които ББЦ си е поставила в програмата, а не за себе си“, заяви той, но и с огорчение сподели, че в личен план съжалява, че не е успял да участва в конституционните промени , които 43-тото Народно събрание прие. „Съжалявам, че историята не успя да се повтори сто години по-късно и аз като народен представител да участвам в конституционните промени, както са го сторили моите деди“, каза Дяков и припомни: Аз съм четвърто поколение юрист. И моят пра-пра дядо е подписал Търновската конституция. Той коментира и тромавата съдебна система, като сподели, че има строга и ясна концепция за това какви трябва да бъдат промените както в Конституцията, така и в Гражданско процесуалния кодекс, за може съдебния процес да бъде ускорен.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване