10/09/15 12:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов: България се доказа за Шенген, обидно ми е да поставям темата (видео)


"България доказа, че е много по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа и темата дори ми е обидно да я поставям." Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с  председателя на Европейския съвет Доналд Тукс във Варна, коментирайки поредното отлагане на членството на страната в Шенген.

"Тя е обидна, при положение че половината държави в Европа се провалиха като шенгенски граници, ние да я поставяме", продължи министър-председателят и уточни, че дори не настоява темата за членството на страната в Шенген да бъде влиза в дневния ред на европейските лидери. "Очаквам те самите да разберат колко са били несправедливи към българите", заяви Борисов.

Като аргумент в полза на казаното той посочи, че напредъкът на страната е видим по приходите от контрабанда в бюджета, които вече надхвърляли 2 млрд. лв.

България защитава изключително добре границата си с Турция и Гърция. За това сме дали много средства и признаваме усилията на правителството на Борисов за опазване на границите, каза Доналд Тукс в изявлението си сред срещата. Той заяви още, че България е готова за Шенген.

"България ще има подкрепата ми за влизане в шенгенското пространство, аз ви уверявам ви в това", каза още председателят на Европейския съвет.

Според него обаче страната ни трябва да реформира съдебната си система и да гарантира борбата с корупцията не само защото такова е желанието на Европа, защото така ще стане по-силна.

Във Варна Тукс съобщи също, че бежанския проблем и миграционният натиск ще бъдат тема на предстоящо заседание през следващата седмица. На него щели да бъдат обсъдени и нови мерки за сътрудничество с Турция.

В изявлението си след днешната среща с Туск Борисов напомни също, че очаква "един аршин за проектите Северен и Южен поток и стриктно спазване на третия енергиен пакет на ЕК". Той отново повтори мнението си, че че "подходът към всички европейски държави - на Север и на Юг трябва да е еднакъв".

Диверсификацията на енергийните доставки за Европа и създаването на надеждна мрежа за пренос на газ, също са били тема на днешния разговор между Туск и Борисов, се разбра от изявленията им.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване