10/09/15 22:50
(http://www.klassa.bg/)

Дуел на думи между САЩ и Русия за Сирия

 Същинска словесна престрелка се получи между САЩ и Русия по темата войната в Сирия. Първо Пентагонът обвини руската армия в липса на професионализъм, заради изстрелването на крилати ракети от Каспийско море, без предупреждение. След това министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че руските ракети са били неизправни и четири от тях са паднали в Иран (от Техеран набързо отрекоха това), а преди това прогнозира, че в скоро време Русия ще започне да търпи загуби в Сирия.

 

 

В съобщение от името на министерството на отбраната на Русия генерал майор Игор Конашенков заяви, че в оценките на действията на американски военни в различни операции, руските военни никога не са падали толкова ниско, че публично да очакват гибелта на американски войници. „Изявлението на шефа на Пентагона Аштън Картър, за съжаление, повече от нагледно характеризира сегашните условия на политическа култура на отделни представители на властите в САЩ. А по-точно – степента на техния цинизъм по отношение на останалия свят. Убеден съм, че нито един американски генерал не би си позволил такова нещо”, каза Конашенков и допълни: "За разлика от Си Ен Ен ние не се позоваваме на анонимни източници, а показваме изстрелването на нашите ракети и поразените от тях цели - практически в реално време", отбелязва Конашенков."Всеки професионалист в тази област знае, че при провеждането на подобни операции винаги се фиксира изображението на целта преди и след удара", заявява генералът. Той допълва, че на територията на Сирия денонощно кръжат безпилотни руски самолети, които фиксират резултатите от ударите. "Така че, колкото и да е неприятно на нашите колеги от Пентагона - нашият удар беше изключително точен по инфраструктурата на ИД в Сирия. Изстреляните от корабите ракети достигнаха целите си. Това е факт. Иначе трябваше да "признаем", че разположените на доста разстояние един от друг обекти на терористичната групировка са се самовзривили. При това - синхронно", подчерта генерал-майорът. Руските ВВС продължиха ударите по позициите на ИД и се отчетоха за удари по 60 обекта, 300 убити ислямисти и поне двама командири, складове с гориво и боеприпаси.

 

 

В същото време администрацията на Барак Обама заяви, че при провеждането на военната си операция в Сирия, Русия трябва да помни печалния опит на Съветския съюз в Афганистан и на САЩ в Ирак, където загинаха около 4000 американски военни и цивилни. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Белият Дом счита, че Русия трябва да си спомни уроците, които Съветският съюз научи в Афганистан както и от опита САЩ в Ирак, където републиканската администрация на Джордж Буш водеше война срещу режима на Саддам Хюсеин под предлог, че той притежава оръжия за масово унищожение. САЩ продължават да смятат стратегията на Русия за неподходяща, защото тя е насочена предимно към подкрепа на сирийския президент Башар Асад, а не към разгром на екстремистите, заяви Ърнест. "Русия рискува да се подложи на още по-голяма международна изолация и да бъде въвлечена в междурелигиозен конфликт", каза той.

САЩ не искат конфликт с Русия заради бъдещето на Сирия, заяви пък малко по-късно говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби. „Конфликт с Русия заради бъдещето на Сирия – пряк или непряк – никой не иска това. Затова държавният секретар се опитва да върви по политическия път и затова той поддържа диалога с министъра на външните работи Лавров”, каза Кирби. Външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров обсъдиха в четвъртък по телефона ситуацията в Сирия и Украйна.

В същото време Франция стартира нови въздушни удари през нощта в Сирия срещу тренировъчен лагер на "Ислямска държава", съобщи заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. По думите му се очакват нови атаки по обекти на терористичната организация. Въздушните удари на Франция са нанесени в сирийския град Рака, който е смятан за столицата на "Ислямска държава". "Това не е първият такъв удар, нито ще бъде последният", коментира френският министър. Бомбардировките са извършени от френските изтребители "Рафал", а според Жан-Ив льо Дриан целите на операцията са изпълнени.

Руските бомбардировки и подновената офанзива на войските на Башар Асад оставят Запада почти без глас, пише в. "Фигаро". НАТО, която не е пряко замесена в Сирия, говори за "притеснителна военна ескалация". Но американците и европейците не отговориха с нищо друго, освен да дадат устни уверения на турския си съюзник и отново да изразят подкрепата си за хипотетично политическо уреждане на ситуацията в Сирия.

В Брюксел американският министър на отбраната Аштън Картър разся всички съмнения около руския военен ангажимент в Сирия."Очаквам през следващите дни руснаците да започнат да дават човешки жертви", прогнозира той. Очевидно Москва е изпратила на сирийска земя и военнослужещи с цел участие в преки бойни действия, отбелязва "Фигаро".

Реакцията на алианса обаче е скромна. Западните столици очевидно се притесняват колкото от засилването на руското военноморско присъствие в Средиземно море, толкова и от допълнителния фитил, запален в барутния погреб на Близкия изток. В публичните си изяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг само изразява съжаление как Москва подкрепя режима в Дамаск, а нейните въздушни удари са насочени и срещу подкрепяните от Запада бунтовници, а не само срещу "Ислямска държава", която е истинският противник. При закрити врата обаче тонът е едновременно по-твърд и по-реалистичен. Включването на Владимир Путин на страната на Башар Асад е още едно разочарование. То погребва всяка надежда на западните сили за координирани бомбардировки срещу "Ислямска държава".

Има и още едно голямо предизвикателство и то е ефектът на изненадата, която Москва отново устрои на НАТО 18 месеца след неочакваното анексиране на Крим, пише „Фигаро“.

 

 

Междувременно бе съобщено, че командир от Корпуса на гвардейците на ислямската революция е загинал вчера в района на сирийския град Алепо по време на мисия, в която е участвал като военен съветник, съобщи АФП. Генерал Хусейн Хамдани бе убит "от терористите на "Даеш" ("Ислямска държава"), съобщи на уебсайта си елитното военно подразделение на иранската армия, без да уточни при какви обстоятелства е станало това.

Радикалната групировка "Ислямска държава" е успяла да се приближи до Алепо, след като е прогонила бунтовнически групировки от няколко позиции северно от втория по големина град в Сирия, съобщи АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване