10/09/15 23:07
(http://www.klassa.bg/)

ЕС започна да разпраща бежанци из Европа

 

Във Финландия им преподават секс

Започна разпределението на бежанци по квоти между страните в Европейския съюз. Първите мигранти по схемата ще излязат от Италия към Швеция. Програмата предвижда да бъдат разселени около 120 000 бежанци. В първия етап Италия ще напуснат близо 15 000 души, а Гърция - над 50 000. По тази схема България ще приеме 852-ма чужденци. Не се очаква обаче това да стане в близките дни.

Деветнайсет търсачи на убежище от Еритрея заминаха със самолет от Рим за Швеция в рамките на първия трансфер. Те бяха изпратени с ръкостискания от вътрешния министър Анджелино Алфано и Димитрис Аврамопулос, еврокомисар за миграцията. "Този самолет олицетворява победата на една Европа, която знае как да покаже солидарност и отговорност, която спасява хора", заяви Алфано след излитането на машината.

Още стотина кандидати за убежище са готови да заминат през близките седмици за Германия, Холандия и "други страни, заявили, че са на разположение", добави той.

Междувременно стана известно, че на гръцкия остров Лесбос вече няма къде да бъдат погребвани мигрантите, които са се удавили в Егейско море, докато се опитвали да стигнат до Европа, предаде Ройтерс. Гробището "Свети Пантелеймон" досега е осигурило място за вечен покой на много афганци, иракчани и сирийци, които не са успели да достигнат живи до брега на претоварените обичайно надуваеми лодки. Никой не може да каже къде ще бъдат погребани следващите мъртъвци, а междувременно броят на погребенията на гробището нараства, отбелязва агенцията.

На фона на случващото се бе съобщено, че норвежкото правителство предвижда да издава на лицата, получили убежище в кралството, само петгодишно разрешително за пребиваване, а след изтичането му да ги връща в родните им страни, ако ситуацията там се е подобрила. За да бъде издавано постоянно разрешително за пребиваване, ще е необходимо основанията за предоставяне на убежище да бъдат разглеждани повторно.

По данни, публикувани в понеделник от норвежката служба по имиграцията, през 2015 г. се очаква в страната да бъдат подадени над 25 хиляди молби за убежище, а идната година - 30 хиляди при едва 11 500 молби през 2014 г. Според статистиката, Норвегия дава убежище на трима от всеки четирима кандидати.

Германската провинция Бавария планира да въведе спешни мерки, за да забави потока от новопристигащи мигранти, търсещи убежище, съобщи баварският министър-председател Хорст Зеехофер. Зеехофер посочи, че в Бавария са пристигнали над 225 000 бежанци за по-малко от пет седмици и местните власти не смогват да настанят всички и да се грижат за тях. Местното правителство ще разглежда приемането на някои мерки, въпреки че по закон провинцията не може да отпраща бежанци. Това е в правомощията на федералното правителство в Берлин, а канцлерът Ангела Меркел отказва да ограничи броя на пристигащите.

Виена предупреди, че има опасност от недоволство и насилие, ако правителството на Бавария задейства такъв план. Германската провинция е основният вход, през който мигрантите, идващи през Балканите и Австрия, влизат в Германия.

Във Финландия пък са се загрижили за сексуалните нрави на бежанците. Местната имиграционна служба в партньорство с обществени организации е започнала програма за образование на бежанците относно сексуалните норми в страната, пише финландският вестник Ilta-Sanomat.

Целта на програмата е да се обясни на търсещите убежище разликата между тяхната култура и по-либералната западна, посочва изданието. Също така ще им се говори за равенството между половете. Организаторите на просветната кампания планират да обяснят на мигрантите, че изнасилването е извън закона и че не трябва да се предприемат интимни действия без разрешение на отсрещната страна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване