10/09/15 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Свръхзвуковите самолети “рисуват” красиви ударни вълни в небето

 Нова техника е заснела изображения на звуковите вълни, които се образуват, когато самолет премине звуковата бариера, пише Live Science. В бъдеще такива снимки биха могли да помогнат на инженерите да проектират по-тихи свръхзвукови самолети, като идентифицират зоните, където ударните вълни произвеждат най-много шум. 
Строгите регулации в момента не позволяват свободното прелитане на свръхзвукови машини над САЩ заради оглушителния звук. Познанията, придобити от анализа на въздушните структури, заобикалящи военния самолет на снимката биха могли да подобрят аеродинамиката на свръхбързите реактивни самолети. Целта е да се отвори нов комерсиален пазар за граждански транспорт, посочва Том Джоунс от Националната космическа агенция на САЩ (NASA). 
Впечатляващите изображения са заснети с помощта на 150-годишен метод. Техниката, разработена от немския физик Август Тьоплер през 1864 година, насочва светлинни лъчи към даден обект. Всяка звукова вълна от движещ се обект въздейства на въздуха около нея и променя плътността му. Това от своя страна променя начина, по който светлината се отразява от обекта. Тези промени на светлинния интензитет се заснемат в изображение от светлосенки.
Методът изисква високотехнологична камера и в миналото не се е използвал за самолети в небето. През 2011 година учени на NASA откриват начин да си служат с техниката в небето и в годините след това продължават да го усъвършенстват. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване