10/09/15 04:30
(http://pik.bg)

Театърът на словото възкреси сатиричния гений на Тома Измирлиев

Театърът на словото възкреси сатиричния гений на Тома Измирлиев

„Днес си позволявам да заявя, че той е най-съвременният, най-актуалният хуморист. Сякаш познава и разбира времето ни по-добре от всеки съвременник“.
Така известният ни литературен историк и критик Йордан Каменов окачестви Тома Измирлиев в поредната литературна вечер на Театъра на словото, посветена този път на незаслужено забравения по-голям брат на Христо Смирненски. 
Всъщност този театър, чийто сценарист и режисьор е именно Йордан Каменов, възкреси магьосника на словото и избърса прахта на забравата от безспорния му талант. Два века обхваща краткият иначе живот на Тома Измирлиев – 1895-1935 година. Но сатиричните му разкази, стихове и хуморески, сътворени през първата половина на миналия век, са писани сякаш сега. „Велик поет, гледал 100 години напред“, изтъкна Йордан Каменов.
Впрочем за да не бъдем голословни, ето пример от стихотворението „Депутат“: 
„Депутат! Депутат!
То е чудо занаят! -
Спиш и дремеш си рахат, 
а омръзне ли ти, брат,
станеш- взимаш важна поза,
понапсуваш този, онзи
и си дремнеш пак благат, 
верен на дълга си си свят“.
Или пък от стихотворението „Паневропа“:
Европа днес е Вавилония
и във мъчителна агония
върви към гроба си студен,
а в Ню Йорк гледат с ирония
на бъдещата си колония
и чакат сетния й ден!“
С остро и надарено перо Тома Измирлиев е бичувал пороците на властта, нейната демагогия, двуличие и алчност. Той не прощава и на простащината, политиканстването и тарикатлъка на българина, глуповатото му почитане на мними величия и ценности. „Като хуморист той е по-значим от брат си“, убеден е Йордан Каменов. 
Но неизвестно защо хуморът у нас все остава в сянката на „голямата литература“ и минава като „подгряваща група“ за концерта на „класиката“. Стига се дори дотам, че в Речника на българските писатели, който иначе е издание на БАН, писателят Владимир Попанастасов е представен като вуйчо на Христо Смирненски, а не и на брат му с неговия сатиричен гений. 
Голямата дарба на Тома Измирлиев бе възкресена и благодарение на актьорите Богдана Вульпе и Любомир Бъчваров. След всяко тяхно изпълнение на разказ или стихотворение на Тома Измирлиев залата избухване в ръкопляскания. 
Специален гост на вечерта бе голямата българска пианистка Снежана Барова, чиито вдъхновени изпълнения също не оставиха равнодушни аудиторията.
Театърът на словото гастролира в Дома на културата „Красно село“. Досега репертоарът му е включвал вечери, посветени на титаните на българската словесност - Любен Каравелов, Симеон Радев, Николай Райнов, Атанас Далчев, Захари Стоянов, Пейо Яворов, Михалаки Георгиев, Гео Милев, Чудомир. /

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване