10/09/15 22:44
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев да защити твърденията си в България

 

Главният прокурор: Важно е какво ще каже на следователя, не пред микрофона от друга държава

Апел забегналият в Сърбия ексбанкер Цветан Василев да се завърне в България, където да защити твърденията си за разграбване на активи на КТБ, които можели да се спасят, отправи и финансовият министър Владислав Горанов. Повод за призива към мажоритарния собственик на фалираната банка бе поредната му тирада от безпочвени обвинения и заплетени версии. Тя бе изстреляна от западната ни съседка и излъчена във втората част от интервюто с Василев пред TV7, взето от новоизгрялата му пиарка Люба Колезич, която се е заела с лъскането на имиджа му.

Предлагам да се върне в България и да покаже как това може да стане. Това, което той остави, тръгвайки и бягайки от България, бяха

 

липсващи 206 милиона

 

в касата на банката и отделно в последствие доказана с одитни доклади огромна капиталова дупка в банката, която вече е в несъстоятелност. Оттам нататък да си дойде и да си докаже тезите. Да се върне в България, настоя днес министърът в НС.

Вчера и лидерът на ДПС Лютви Местан апелира Василев да се изправи пред българския съд, тъй като дължи обяснение за грабежа „не на века, а на вековете“ на българските граждани. Той съобщи също така, че въпросът с екстрадирането му ще бъде отнесен до Брюксел.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който е сред обектите на коментарите на Василев в скандалното интервю, от което както писа „Монитор“, стана ясно, че пишман банкера планира ново разграбване на КТБ, също заяви днес, че за него „е важно не какво ще кажеш пред микрофон от голямо разстояние и на телевизионен екран и не е важно какво ще напишеш, ако изобщо си го написал и твърдиш, че си го оставил като показание пред виенски нотариус, а е важно какво ще кажеш пред български следовател и български съдия“. И все ми се струва, че това време ще дойде, изрази оптимизъм обвинител N1. Цацаров увери, че прокуратурата е направила всичко по силите си за докарването на ексбанкера в страната ни, където да му се търси отговорност за разграбването на КТБ. Цветан Василев се намира в съседна нам държава и екстрадицията у нас зависи от съд на Република Сърбия. От страна на българската прокуратура е направено всичкото необходимо искането за екстрадиция да бъде изпратено. Оттам насетне процесът не е в наши ръце, той е в ръцете на сръбските правораздавателни органи, а тяхната работа нито мога да я коментирам, нито имам право да го правя, заяви Цацаров. И добави: „Аз не се чувствам атакуван. Това е лице, спрямо което има обвинение, това е лице, спрямо което има искане за екстрадиция. Съвсем нормално е човек в такава позиция да използва

 

всички възможни средства

 

за защита. Едното възможно средство е да стоиш на място, където мислиш, че можеш да престоиш много време без да стъпиш на българска територия или да изчакваш нещо да се случи на българска територия. Другото средство е да твърдиш, че знаеш, че могат да те задържат само за 72 часа, но какво ли ще се случи за 72 часа. Ние не сме държава с диктаторски режим, където едва ли не хората биват умъртвявани в ареста. Третото средство е да осъществяваш всякакъв вид кампании. Човекът просто се защитава. казва каквото мисли, каквото е решил, че трябва да каже, важно е какво ще каже пред следователя.“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване