10/10/15 01:55
(http://pik.bg)

Ненчев: Споразумението с Полша за ремонта на двигателите на българските самолети ще влезе в парламента до няколко дни

Ненчев: Споразумението с Полша за ремонта на двигателите на българските самолети ще влезе в парламента до няколко дни

Споразумението с Полша за ремонта на двигателите на български самолети ще влезе в парламента до няколко дни,съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Той каза, че ще бъде потърсена персонална отговорност от но зам.-командирът на ВВС Анатолий Кръстев по повод изказването му, че двата двигателя, които България ще получи временно от Полша, докато се ремонтират българските, не са безплатни.

Министър Ненчев изтъкна, че ако някой си позволява да говори неистина, това е много опасно, особено ако се касае за Българската армия. Той обясни, че след срещата му с парламентарната комисия по отбрана е обнадежден. По отношение на програмата за развитие на отбранителните способности, която беше приета на заседание на МС министърът на отбраната коментира, че тя дава спокойствие на военнослужещите и гарантира бюджет в рамките на 1,35% от БВП, като с това се гарантират работните места и модернизацията в армията.

Министърът на отбраната заяви, че предполага, че бюджета за отбрана за следващата година ще е 150 млн. лева. Ненчев каза, че програмата за развитие на отбранителните способности е реалистична, а не пожелателна и че заложените параметри на въоръжените сили съответстват на програмата на правителството. По думите му, заложените в програмата параметри на въоръжените сили и политически намерения изцяло съответстват на приетата от правителството програма за стабилно развитие на България за периода 2014-2018 година. Той изтъкна, че приемането й ще бъде оценено положително на следващата среща на високо равнище на НАТО във Варшава. Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че това е документ, който е важен за развитието на армията и въоръжените ни сили. Министърът на отбраната Ненчев каза още, че България няма да има проблеми в близко време с охраната на въздушното ни пространство, защото се работи по закупуването на нов целеви самолет. Министър Ненчев каза още, че се работи активно работи по възможността за съвместно изпълнение по задачите за контрол и охрана на въздушното пространство на България. По думите му, България е единствената страна, която не е направила промени в закона за отбраната, с които става възможно съвместната охрана по границите след срещата на върха в Уелс през 2014 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване