10/10/15 19:26
(http://pik.bg)

Патриарх Неофит освещава нов храм във Владая

Патриарх Неофит освещава нов храм във Владая

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в освещаването на новопостроения православен храм "Успение Богородично" в столичния квартал "Владая", местността „Митрово църквище”.

Основният камък за строежа бе поставен на 16 юли 2011 г. от тогавашния викарий на Софийския митрополит Знеполски епископ Йоан – сега Варненски и Великопреславски митрополит. Храмът е построен със средства от дарители - около 20 хиляди лева от частни лица и около 60-70 хиляди лева от фирми - и средства от Министерския съвет, който отпусна през лятото на тази година 100 хиляди лева за храма във Владая.

Чинопоследованието ще извърши викарият на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий. Събитието ще уважи и министър-председателят Бойко Борисов.

С реализирането на този проект се сбъдва отдавнашното желание на местните хора да имат храм посветен на Пресвета Богородица на това място. От дълги години те празнуват там на Успение Богородично, при оброчен камък, около който се издига новият храм на Божията майка. Решението за строежа е взето на общоселско събрание. От отдела за "Връзки с обществеността" при Св. Синод уточняват, че във Владая има и друга църква - "Св. Йоан Богослов", която се намира в гробищния парк.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване