10/10/15 15:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Посолството няма данни за пострадали българи в Анкара


Посланикът на България в турската столица Анкара Надежда Нейнски съобщи, цитирана от БТА, че до момента няма информация за пострадали български граждани при днешните терористични взривове в града.

Посолството поддържа връзка с турското министерство на външните работи и другите институции, отговорни при подобни случаи, посочи по телефона тя. Проверяваме и по списъците на пострадалите, които постъпват от турските канали, дали има или не между тях пострадали български граждани. До този момент няма постъпила информация за пострадали българи, заяви Нейнски.

30 души бяха убити, а 126 ранени при взривовете, съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Селями Алтънок. Според непотвърдена информация е възможно броят на жертвите да е по-голям.

Никой засега не е поел отговорност за атентата. Няма яснота и за това какъв взрив или взривно устройство е било използвано, информира кореспондентът на БТА в турската столица. Работи се по версията, че става въпрос за самоубийствен атентат.

Нападението стана повод за критики във връзка със сигурността. Анализатори коментират по турската телевизия, че за митинга се е знаело отдавна. Първоначално бе планирано той да да се проведе на 1 септември, когато Турция чества Международния ден на мира (за разлика от обявената от ООН дата - 21 септември, бел.ред.), но по неизвестна причини датата е била отложена. "Трябваше да се има предвид, че подобна инициатива може да бъде прицел за различни терористични групировки и турските власти трябваше да предприемат завишени мерки за сигурност", коментира местен анализатор

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване