10/10/15 19:24
(http://pik.bg)

ПЪРВО в ПИК! "Атака" скочи на МВР и прокуратурата: Тенденциозно ни клеветят

ПЪРВО в ПИК! "Атака" скочи на МВР и прокуратурата: Тенденциозно ни клеветят

Прокуратурата и МВР грубо погазиха Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, като на извънредна пресконференция огласиха тенденциозни данни за инцидента в петък на ул. „Раковски”. Нарушени са чл. 198 (1) от НПК и чл.360 от НК, които забраняват огласяването на информация от досъдебно производство, преди то да е приключило. Това съобщават от "Атака", по повод скандала с Волен Сидеров от тази нощ.

Ето какво казват още от партията:

Извънредната пресконференция бе дадена в събота, по-малко от 12 часа след поредната провокацията срещу Волен Сидеров и депутати от АТАКА. В нея участваха шефът на столичната дирекция на МВР Младен Маринов, главният секретар на МВР Георги Костов, градският прокурор Христо Динев и говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова. Специалната пресконференция закъсня с повече от половин час, защото организаторите бяха изненадани от присъствието на Сидеров в Съдебната палата. Сидеров припомни, че държавното обвинение е действало по същия начин и при случая във Варна, когато говорителката Арнаудова също е избързала с изявлението си пред медиите. Интересно бе, че съобщението за „събитието” бе разпратено от пресцентъра МВР към медиите и в него те бяха поканени да се явят в Съдебната палата. Така бе нарушено и разделението на властите.

Сидеров посочи пред журналистите, че длъжностните лица нарушават закона, изнасяйки предварителна информация.

Въпреки, че само Главният прокурор има право да иска имунитети на народни представители, градският прокурор Христо Динев обяви, че прокуратурата ще иска имунитетите на Сидеров и Чуколов.

Това, което се прави тук е категорично насочена кампания срещу мен. Тя е и предизборна, цели аз отново да бъда мишена на удари, да бъда изкаран хулиган“, заяви Сидеров.

Отново се вади изтърканата лъжа с ударения полицай. „Не съм удрял нито полицай, нито цивилен, нито във Варна, нито тук“, увери лидерът на АТАКА. „Случаят се изважда, за да може да бъда представен в негативна светлина и да се прикрият редица други истински проблеми“, категоричен бе той. Истинският проблем е, че в София дневно се продават по 500 000 кутии контрабандни цигари, но полицията прикрива това.

Сидеров каза, че полицаите не са взели никакви мерки, след подадения сигнал за контрабанда в магазинчето. Чак след два часа дойдоха някакви цивилни, които се представиха за „Икономическа полиция“, без представители на НАП обаче, припомни Сидеров. Проверката, която извършиха бе абсолютно неадекватна, не точна, не отговаряше на изискванията на закона. Тя приключи много бързо и според мен полицаите по-скоро прикриха, отколкото разкриха какво се случва в този магазин“, заяви лидерът на АТАКА.

Двата часа, които бяха дадени на собствениците, бяха достатъчни да разчистят всичко възможно там, ако се търгува дрога. Те имаха достатъчно време да предупредят други хора, допълни Сидеров.

На какво основание огласявате информация, попита националистът участниците в пресконференцията в Съдебната палата, но не получи отговор.

Вместо това Главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че имало ударен полицай, който вече се бил освидетелствал и имало изготвена медицинска експертиза. По случая било образувано досъдебно производство, като по него все още се събирали материали. Били разпитани и 15 свидетели. В нарушение на закона, Костов призова всеки, който е станал свидетел на случката, да се обади на тел. 112 и да съдейства на органите на реда. Сидеров окачестви това като търсене и използване на „кошаревски свидетели” от страна на МВР и прокуратурата.

Ядосан от поведението на Сидеров главният секретар на МВР благодари на висок тон на всички служители, които са били изпратени на мястото на инцидента и увери, че въпреки провокациите те са се държали изключително професионално и в рамките на закона. Костов горещо благодари и на гражданите, които са дали своята подкрепа на всички полицаи и призова за съдействие.

Преди това шефът на МВР Маринов обяви, че му било докладвано, че депутатът Десислав Чуколов е нанесъл удар на полицаи. Волен Сидеров и останалите лица около него са отказвали да допускат хора да влизат и да излизат от магазина.

Не стана ясно кой е докладвал на Маринов и как хора не са били допускани да влизат и излизат, след като въпросният „клек-шоп” е само едно гише и няма вътрешна търговска площ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване