10/12/15 12:59
(http://www.dnevnik.bg/)

Турция е близо до идентифицирането на единия атентатор самоубиец от Анкара


Турция е близо до идентифицирането на единия от двамата атентатори самоубийци, заподозрени за атентата в Анкара, при който загинаха най-малко 97 души, заяви премиерът Ахмет Давутоглу в интервю за турската телевизия NTV. Той уточни, че групировката "Ислямска държава" остава основен заподозрян.

Давутоглу допълни, че съботните атентати са опит да се повлияе на резултата от извънредните парламентарни избори на 1 ноември и че ще бъдат предприети необходимите мерки, ако се окаже, че пропуски в сигурността са допринесли за атентатите.

"Това категорично е самоубийствен атентат. В момента се провеждат ДНК тестове. Установено е как атентаторите са са стигнали дотам. Близко сме да посочим име, свързано с определена групировка", добави премиерът.

Пред "Ройтерс" двама високопоставени източници заявиха в неделя, че първоначалната информация по случая води към "Ислямска държава". Нападенията в събота са сходни със самоубийствения атентат в Суруч през юли близо до сирийската граница, за който бе обвинена същата групировка.

Двете експлозии избухнаха в разстояние на няколко секунди в събота, докато стотици хора се събираха за мирно шествие, организирано от прокюрдски активисти в знак на протест срещу конфликта между турските сили за сигурност и бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Според прокюрдската Народнодемократична партия (НДП) загиналите в атентата за 128 души, докато властите посочват 97 жертви.

Турският министър на вътрешните работи Селями Алтъок заяви, че турските власти взимат извънредни мерки за сигурност след двойния самоубийствен атентат. Алтьок допълни, че ще обмисли дали да не подаде оставка след като обстановката в страната се успокои.

Думите му идват в отговор на призивите на опозиционната Републиканска народна партия да се оттегли, за да понесе някой политическата отговорност за атентатите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване