10/13/15 21:44
(http://www.klassa.bg/)

Бански костюм пречиства океаните

 Световните океани са пълни с красиви създания и гледки, но те са и силно замърсени. Промишлени, селскостопански и битови отпадъци на всички те са в океаните, да не говорим за нефтени разливи и отпадъци от дълбоководните минни обекти.

Sponge Suit е създаден от професора по електринжинерство Михри Озкан от UC Riverside и е проектиран да абсорбира замърсители от океана, докато плувате с него в морето. Той спечели първа награда в Reshape15 конкурс за технологични облекла. От практическа гледна точка, костюмът не би оказал голямо влияние. Въпреки това, той демонстрира ефективността на този материал, проектиран от Озкан и нейният съпруг, колега професор по електротехника Дженгиз Озкан, заедно с д-р Дейзи Патино и Хамед Бей.

 

Материалът, който започва развитито си преди четири години, се нарича Sponge (гъба). Той е предназначен за почистване на петролни и химически разливи и обезсоляване на вода. Това е отблъскващ вода и силно порест въглероден материал, който е лек и гъвкав. Той абсорбира всичко освен вода, и може да поеме до 25 пъти собственото си тегло, в зависимост от плътността на абсорбирания материал. Идеята за адаптиране на материала в удобен за носене вид е на архитектурната и дизайнерска фирма Eray Carbajo, базирана в Ню Йорк и Истанбул. Екипът, Пинар Гувенц, Инанк Ерай и Гонсало Карбаджо, работили с Озкан в лабораторията си за да проектират банския костюм.

 

Получения костюм е направен от вложки Sponge и 3D отпечатана рамка от гъвкава пластмаса, наречена еластомер. Той тежи само 54 грама при площ от 250 квадратни сантиметра и дебелина 2мм. Вложката може да се използва до 20 пъти, без да губи своята способност за абсорбиране, задържайки замърсителите в порите на материала, така че те не влизат в контакт с кожата на ползвателя.

Освен това, материала освобождава замърсителите, които е абсорбира, само когато е нагрят до температура от над 1000 градуса по Целзий. И би бил сравнително евтин за масово производство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване