10/13/15 08:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Иракските шиити приветстват действията на "шейх Путин" в Сирия

Едно от най-популярните изображения в шиитски Ирак е фотошопната снимка на руския президент Владимир Путин, облечен като племенен шейх.

Известно Youtube видео пък показва как Путин върви целеустремено на фона на патриотична иракска песен, която го приветства като лидер, който може да донесе стабилност на Ирак, пише в. New York Times.

Шиитите се възхищават от демонстрацията на руска военна сила в съседна Сирия, както и от действията на "шейх Путин". Интервенцията на Москва в Сирия разгневи арабите сунити, които смятат президента Башар Асад за брутален потисник на сунитското мнозинство в страната. Шиитите в Ирак обаче приемат режима му като защита срещу сунитския екстремизъм.

Освен сектантското напрежение, много иракчани таят негодувание заради неизпълнените си очаквания, че американската окупация ще възстанови Ирак. Тревогата на шиитите се засилва и от факта, че американската кампания срещу джихадистите напредва прекалено бавно, а САЩ вече не са заинтересувани да бъдат доминиращата военна сила в Близкия изток.

"Хората на улиците искат да знаят как да прогонят Даеш", заявява депутатът Ибрахим Бахр ал-Улум, използвайки арабския акроним за "Ислямска държава". "Сега смятат, че Русия е по-сериозна от САЩ".

И двете страни твърдят, че искат да разгромят терористичните групировки като "Ислямска държава". Дефиницията на Русия за "терористи" обаче включва и някои сирийски съюзници на САЩ.

Много малко иракчани са наясно с изявленията на Вашингтон, че повечето руски удари в Сирия са насочени срещу опонентите на Асад, а не срещу "Ислямска държава". Драматичните кадри на бомбардировките засенчиха тези детайли.

Известният шиитски духовник Мохамед Хюсеин Хаким отбелязва, че приветствията към Москва показват повече разочарованието на иракчаните от досегашната кампания, отколкото подкрепата им за Путин. "Войната срещу "Ислямска държава" бе бавна, а иракските улици искат ефективен, практически ангажимент срещу тях."

Подкрепата на обществото вече явно влияе на правителството. Руските транспортни самолети, които носеха оръжия и екипировка към Латакия, минаха през иракското въздушно пространство, бзе властите да възразят. А миналата седмица армията съобщи, че се е присъединила към обща работна група за споделяне на информация от разузнаването, в която участват Русия, Иран и Сирия.

Премиерът Хайдер ал Абади също не изключва възможността за сътрудничество. "В Ирак има много опасни хора, така че присъствието на Русия ще ми помогне", каза той през PBS NewsHour.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване