10/13/15 21:58
(http://www.klassa.bg/)

Как е бил свален "Боингът" над Донбас?

 Стана известно, какво гласи заключението от официалното разследване на Холандския съвет за сигурност относно катастрофата на Малайзийският самолет „Боинг 777“, изпълняващ полет МН17, който се разби (бе свален) в Източна Украйна на 17 юли миналата година. Комисията отговори на три ключови въпроса:

 

С какво е бил свален "боингът"?

 

Самолетът се е разбил вследствие избухването на бойна глава 9N314M извън самолета вляво от пилотската кабина. Бойната глава отговаря на типа ракети в зенитно-ракетните комплекси „Бук“. Трима от членовете на екипажа са загинали от поразяващите елементи в ракетата. Останалите хора на борда също са загинали почти мигновено. Ракетата е била "земя-въздух".

 

Откъде е била изстреляна ракетата?

 

Според съвета за сигурност става дума за територия с площ 320 квадратни километра. За това ще е необходимо отделно разследване, но това не е от компетенцията на съвета за сигурност (очертаната територия не включва мястото определено от руското разследване, според производителя на Бук "Алмаз-Антей" това е село Зарошченское, а типът ракета, по руската версия 9М38М1, който отдавна не е на въоръжение в Русия, но все още се ползва в Украйна). В дългоочакваните изводи на разследващия орган, който няма правомощия да коментира въпроси за отговорността за станалото, не се посочва кой е изстрелял ракетата.

 

 

Защо самолетът е бил в зоната на конфликта?

 

По време на бойните действия в Донбас през лятото на 2014 г. в района са били свалени няколко украински самолета, но след това украинските власти са затворили само ниските въздушни коридори. Полетите са продължавали на височина 10 000 метра. Украйна е трябвало да затвори въздушното пространство, за да осигури безопасност за полетите на гражданската авиация, но не го е направила. В същото време в района са се намирали още три самолета.

 

Пътническият самолет на „Малейжа еърлайнс“, изпълняващ полет от Амстердам до Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. в Донецка област в източната част на Украйна. Загинаха всички 283 пътници и 15-членен екипаж.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване