10/13/15 22:23
(http://www.klassa.bg/)

Кюрдите щели бързо да превземат столицата на "Ислямска държава"

 В рамките на няколко седмици се очаква предприемане на офанзива за изгонване на „Ислямска държава" от обявената от тях столица Рака. Това заяви Сипан Хамо, ръководител на кюрдската милиция YPG в Сирия, цитиран от Ройтерс. По думите му, водят се разговори с оглавяваната от САЩ международна коалиция за начална дата на операцията. YPG е част от военен съюз, включваш арабски групи под името "Демократични сили на Сирия", които в неделя получиха оръжия и боеприпаси от американските сили в Североизточна Сирия. Това е част от стратегията на САЩ за подпомагане на бунтовниците в Сирия срещу „Ислямска държава".

В състава на „Демократични сили на Сирия“, които САЩ наричат „умерена сирийска опозиция“, са замесени терористични групировки, заяви на свой ред руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Новата програма на САЩ за поддържане на „умерената опозиция“ в Сирия чрез изхвърлянето на боеприпаси от самолети повдига много въпроси, каза министърът. „САЩ продължават да избягват контакти с Русия по проблемите на координиране на усилията в борбата срещу тероризма“, добави Лавров.

Най-прекият път към намиране на политическо решение на кризата в Сирия е включването на настоящия президент Башар Асад в преговорите и посредничеството на ООН. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини. По думите й терористичните групи в Сирия и Ирак продължават да набират сили въпреки въздушните удари на Запада, от една страна, и на Русия от друга. Притеснително е, че руските военни действия не са само срещу ИД, но не са и координинари с останалите участници в конфликта, смята Могерини.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване