10/13/15 00:05
(http://pik.bg)

Най-добрите бармани в света показват майсторлък в София

Най-добрите бармани в света показват майсторлък в София

Едни от най-добрите майстори на хубави коктейли от цял свят са на Световното първенство за барманите в София. От 10 октомври в продължение на пет дни българска столица е домакин на форума.

За домакинство на шампионата България се е преборила с Швейцария, Израел и Италия. От събота до четвъртък у нас ще премерят майсторлък 120 бармани от десетки държави в два стила. Първият е класически с 6 категории. Втория стил е Флеър – това е атрактивното жонглиране. Двама са състезателите от България – по един участник и в двата стила. От 2010 година досега нямаме година без да сме в тройката на света, каза Пенчо Пенчев. Той е президент на Българската асоциация на барманите от 10 години. Самият Пенчев е барман от 1990 година. Мода в коктейлите винаги е имало и ще има, призна той, но не крие и че като цяло старото забравено, идва отново на мода.

„Тя се диктува от големите компании – алкохолни и безалкохолни и ако искат да наложат някакъв продукт, например, измислят нови рецепти. В момента се набляга на вкусове, които не са специфични за коктейли – вкус на чесън, шоколад с чесън и нещо от този род”, каза Пенчев и добави, че в момента са на мода коктейлите, които са възможно най-прости за приготвяне и всеки може да си ги направи у дома. Трябва да имаш знания, за да направиш хубав коктейл, но той се оценява и по външния му вид. Трябва да изглежда много добре, да е добре украсен, да има хубав цвят, да има добър аромат и най-важното нещо да е вкусен. Освен добрия подбор на аромати за хубавия коктейл е задължително и това барманът, ако е професионалист, да разбере какво ще е подходящо за клиента.

„Ние сме малко като докторите – разпитваме клиентите. Барманът първо трябва да разбера клиентът какво желае да консумира – дали по-силен аперитивен коктейл, или малко по-лек разтоварваш, дали да бъде по-тръпчив, или по-сладък. Едва след това вече се подбира самия букет”, каза Васил Колев. Той е двукратен световен шампион, барман е от 20 години и участва на световната сцена близо 12. Задължително за един коктейл да стане добър е желанието и подготовката. Според Колев в пиенето на коктейли има мода, като тя в момента се диктува от по-горчивите напитки, битери и малко по-аперитивни коктейли. На Васил също не е убегнала тенденцията, че всичко старо се завръща и става ново.

„Доста по-старите коктейли, позабравени и не до там позабравени се връщат в момента, но се прибавят нови, по-съвременни добавки и така се актуализират ”, каза експертът. Световният шампион сподели, че измислянето на имена на коктейли е най-сложната част. Често те се кръщават на любим човек, клиент, или клиент, който си поръчал нещо, което е станало сполучливо. Според него и заради нашето любопитство, и заради труда, който е положен, българите сме започнали все по-добре да се справяме на световната сцена. „В продължение на около 10 години Асоциацията на барманите си беше начертала план, който за наше щастие се осъществи”, заяви Васил Колев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване