10/13/15 07:24
(http://pik.bg)

Председателят на БАН: Властта не е обърнала гръб на науката, но не ни разбира

Председателят на БАН: Властта не е обърнала гръб на науката, но не ни разбира

 Властта не е обърнала гръб на науката, но не ни разбира, заяви акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, цитиран от БГНЕС. Ето какво каза още той:

Българската академия на науките, която чества 146 г. от създаването си и църквата ни са най-старите институции в България. Трудно е да си представя, че най-славните години на храма на науката у нас са зад гърба ни, наблюдавайки как заради финансов недоимък нейната активност намалява с всяка изминала година. На фона на потенциала, който има тя не работи ефективно поради тази причина. БАН е водещ научен, духовен и експертен център на България, но е финансово джудже, на опашката, извън всякакви приоритети.

Не бих казал, че властта в България тотално ни е обърнала гръб, но тя не разбира как можем да помогнем да се възстанови нормалния стопански живот у нас, с всички инициативи, които имаме. Бюджетът на БАН беше драстично занижен, а за да може да се работи нормално на учените им трябват минимум 85-90 млн. лв. годишно. За справка - тази година те са 72 млн. лв., с орязаните 5.5 млн. лв. спрямо 2014 г. За съжаление, в около 10 института въпросите с работните заплати до края на годината не са уредени. Но се надявам да имам разговори по този въпрос с Министерството на образованието и с Министерството на финансите да решим проблема поне до края на годината. Точно заради финансовите трудности привлекателността на институцията на пазара на труда не е на ниво - млад учен при нас постъпва със заплата 440 лв. и това е по-малко от учителското възнаграждение. Средната заплата на доцент е 650 лв., а на професор - 750-800 лв. Ако си позволя самонараняващото сравнение - та дори продавачките в магазините на „Витошка” получават повече от младите ни учени. Дори ми е неудобно да назовавам тези цифри… Напусналите академията са предимно млади хора, поради това, че финансовите условия не ги удовлетворяват. И като следствие - не се застъпват поколенията, което води до загуба на знания и на информация, които трудно могат да бъдат възстановени с времето. Все пак, си мисля, че ако се вземат разумни и неотложни мерки тенденцията може да се обърне в държавата. А те трябва да са комплексни и такива, които не само ще върнат младите, образовани българи от чужбина, но ще стопират и демографския колапс, към който вървим.

В момента работим по една поръчка на социалния министър Ивайло Калфин, свързана с образованието, което до голяма степен е решаващо за реализацията на хората на трудовия пазар. Съветваме го социалните помощи в България да не бъдат раздавани по начина, по който това се прави в момента. Въпросът опира до отговорното родителство и ако в семействата необходимостта от образование не се толерира, то тогава държавата да е в правото да отказва социална подкрепа. Нашето общество би просперирало само, ако се инвестира в наука, образование и иновации, които формират достойнството на една нация. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване