10/13/15 15:31
(http://pik.bg)

Преструктурират домовете за деца, за да спрат изоставянето на малчугани

Преструктурират домовете за деца, за да спрат изоставянето на малчугани

Към 1 октомври 2015 година са закрити и преструктурирани 8 дома за деца в Домове за медико-социални грижи за деца (ДМСГ). Целта на този проект е да подготви и изведе децата от институциите, да координира процеса на деинституционализация и да проведе целенасочени мотивационни и информационни действия.

Това обясни Ана Темелкова, ръководител на проекта, предаде Novini.bg. Благодарение на този проект, по думите й, от домовете, от 2011 година досега, са изведени 589 деца. 473 деца вече се отглеждат в семейна среда. Най-голям брой са осиновените деца, а другите са настанени в приемни семейства. Едва 99 деца са върнати на биологичните родители, тъй като социалните работници са преценили, че не за всички семейната среда е най-подходяща, обясни още Темелкова.

Целта на този проект е не само да закрие домовете, а и да ограничи достъпа на родители, които решават да изоставят своите деца. За периода от стартирането на проекта близо 5-кратно е намаляло изоставянето на деца в социални домове. Политиката на деинституционализация ще продължи, увери Ана Темелкова. Целта е децата да живеят в семейна среда, защото това е тяхно право. Всяко дете има правото да расте в семейство. Преструктурираните домове не са просто закрити, а са превърнати в медико-социални и родителите, които имат нужда, могат да се обърнат към тези домове. В тях към този момент се настаняват деца, които имат нужда от постоянни медицински грижи, стана ясно още от думите на ръководителката на проекта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване