10/13/15 00:14
(http://pik.bg)

Хасърджиев: НЗОК хареса идеята за пръстов идентификатор

Хасърджиев: НЗОК хареса идеята за пръстов идентификатор

На днешното заседание на Здравната каса е взето решение да се анализира по какъв начин може да се усъвършенства системата при постъпване в болница. Пръстовият идентификатор, а не отпечатък, е от най-евтините и удачни варианти да се даде контролът реално в ръцете на българските граждани. Това заяви след края на заседанието на Надзорния съвет на Касата председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

"Нека хората да са спокойни. Това не е събиране на пръстови отпечатъци, а идентификация чрез биометрични данни", каза той. Като пример Хасърджиев посочи отключването на телефон с биометрични данни. По думите му не се запазва пръстов отпечатък, а биометрични данни, чрез които се отключва телефона.

По същия начин ще работи и тази система за идентифициране на това дали човек е бил приет в дадена болница, или не. Хасърджиев обясни, че това ще се случи по възможно най-евтиния начин.

"Вместо да се произвеждат 7 млн. карти, чрез надграждане на системата с четци за пръстов идентификатор, тази система може да подобри значително контролът от страна на хората. Досега в чекиращата система с лични карти Здравната каса е инвестирала в софтуер около 50 хил. лв. Спрямо броя регистрирани четци, разходът на болниците е бил около 1,4 млн. лв. Още с първи месец от въвеждането на системата, спестяванията на касата на месечна база са 1,5 млн. лв. като общите спестявания са около 10 млн. лв. до сега, т.е. финансовият ефект за Здравната каса го има, обясни той.

"Истината, е че и тази система за идентифициране с лична карта се заобикаля, защото се събират личните карти на пациентите или се правят техни копия", посочи още той и обясни, че това е довело до идеята за усъвършенстване на съществуващата система. Така според него ще се намалят злоупотребите с парите на пациентите. В момента се очаква да бъде направено технологично решение за самата система. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване