10/14/15 07:59
(http://www.klassa.bg/)

Волен Сидеров: МВР и съдебната система не борят престъпността, защото я ръководят

 - Г-н Сидеров, в понеделник трябваше да се гледа т.нар. дело “Летище Варна”. Какво се случи?

- Случи се нещо уникално, според юристите дори безпрецедентно. Съдийка даде ход на съдебно заседание в отсъствие на адвокати и на подсъдим, който изрично е заявил, че иска да се защитава. Според депутати юристи като Явор Хайтов и Данаил Кирилов това, меко казано, е нередно.

- За кого става дума?

- Става дума за съдия Мариета Райкова. Още в началото това дело тръгна порочно. В него имаше грубо разминаване между искането на главния прокурор и обвинителния акт. Което означава, че искането за моя имунитет бе написано истерично бързо и бяха допуснати същите нарушения на закона, както и сега.

- За какви нарушения говорите сега, след петъчния среднощен скандал пред магазинчето до НАТФИЗ?

- Едно от нарушенията е, че се изнасят данни и детайли по случая, преди приключване на досъдебното производство. Вместо да спазва законът, няколко часа след разправията Главната прокуратура чрез говорителката си Арнаудова съобщи, че съм извършил хулигански действия. Как го разбра тя? Докато досъдебното производство не е приключило, никой няма право да изнася каквито и да е детайли, особено пък насочващи. Същото нещо се повтори, като в събота в Съдебната палата главният секретар на МВР Герги Костов обяви пред медиите, че аз съм извършил хулигански действия с особена дързост и цинизъм.

- Имаше ли някаква конкретика?

- Поне 5 пъти го попитах да каже кое точно е хулиганското ми деяние, но не ми отговори. По всички записи се вижда, че аз стоя до магазина и настоявам полицията да си свърши работата. Толкова камери снимаха - да покажат как удрям някого или как обиждам. Няма такова нещо, защото не съм удрял полицай нито сега, нито на летище Варна. Не съм видял и Чуколов да удря някого.

- Има обаче свидетели?

- Кои са те? Собствениците на магазина, които са засегнати. И няколко

надрусани

протестъри,

които отпреди 1-2 г. се събират и клечат пред НАТФИЗ. Те също са пристрастни, защото ме нападат където и да ме видят. А аз почти всеки ден минавам по този тротоар, по тази улица, защото съвсем наблизо е офисът на партия “Атака”. Не аз, а някои от тези протестъри едва се държаха на краката си, вижда се от заснетите кадри. Те се държаха хулигански, но странно защо, полицаите изобщо не ги погледнаха, а се нахвърлиха върху мен. Дори са ги взели за свидетели. Боже опази от такива свидетели!

Върху такива свидетелски показания ли ще гради обвинението си г-н Цацаров? Ще направи голяма грешка. Защото за разлика от Варна няма да постъпвам джентълменски. Тогава реших да оставя на съдебната система да движи нещата. Но се оказа, че тя е необективна. В такива случаи важи максимата - най-доброто качество на джентълмена е да спре да бъде джентълмен.

- Тогава си дадохте имунитета, а сега?

- Тогава го дадох, надявайки се на справедливост и обективност на съдопроизводството. Сега виждам, че такива няма. Днешния ден бе крещящо доказателство, че делото е нагласено и че съдийката, ако ще да няма защита, пак ще си гледа делото. Как без защита, как без подсъдимия, който е поискал да се защитава?

- Вие отидохте ли навреме за делото?

- Отидох навреме в 9,30 ч, медиите ме чакаха с невероятна стръв. И чаках час и 20 мин, а така и не се разбра ще се гледа ли делото, или не, ако се гледа - в коя зала? Аз уважих съда, но той не прояви уважение към мен, към защитата, към свидетелите. Самата прокурорка Паскова се е съгласила с искането на моя адвокат Явор Нотев да отложи делото заради забавянето. Така не е редно да се гледа, казала тя.

- Ще искате ли отвод на съдийката?

- Да. Но законът гласи, че тя самата трябва да се произнесе дали ще си даде отвод, или не?! Парадоксално, но факт!

- Защо според вас е било това забавяне в Съдебната палата?

- Целта е била колкото се може повече време да бъда изложен на медийната истерия. А репортерите задаваха само един въпрос - ще си свалите ли имунитета? А той още не бе поискан.

- Какви ще бъдат следващите ви действия?

- От трибуната на телевизия “Алфа” поисках среща с главния прокурор Сотир Цацаров. Сега ще му изпратя и писмо. Искам да се видя с него, защото, без да изслуша моето виждане, не може да ми поиска имунитета. Не може да се опира само на свидетелствата на десетина наркомани пред ВИТИЗ. Така се показва явна тенденциозност. Както всъщност обявиха, че съм бил пиян.

- А бяхте ли?

- Не, разбира се, и това няма как да се докаже. Да бяха ми взели кръвна проба през нощта, но те не поискаха. Опряха се на свидетеля - собственик на магазина. Стоях там до 4,30 сутринта, защото заподозрях прикриване на обстоятелства и данни. Притичваха цивилни момчета, вадеха папки от магазинчето, носеха ги в патрулните коли и отпрашваха. Вместо да запечатат този магазин и да се започне проверка с участието на НАП и съответните органи. В това време полицаите

пазеха

собствениците

Стояха пред магазина, а какво ставаше отзад - никой не разбра.

- Какъв извод си направихте от цялата история?

- Убедих се, че ако един човек подаде сигнал за нещо нередно - наркотици или контрабандни стоки, няма да има никакъв ефект. Най-много него да го изкарат виновен!

Другият извод е, че обикновеният българин едва ли ще подаде сигнал, защото не вярва на полицията. След като видяха какво се изсипа върху мен...

Данните, с които разполагам за София, са потресаващи. В нашия град дрогата се продава свободно - в центъра, в Студентски град, край училища, а дори и покрай детски градини. Това не може да става без прикритието на МВР. Тия дни по телевизия “Алфа” излъчихме автентичен разказ на един дилър на дрога, от който става ясно, че наркобизнесът се движи и закриля изцяло от ченгета. Как тогава да очакваме че полицията ще разкрие престъпление?!

- Защо не се прибрахте при жена си и детето и не написахте сигнал оттам?

- Или да се обадя на премиера? Това ли е работата на премиера!

- А защо стояхте до 4 ч сутринта там?

- Защото не вярвах на полицията. Исках да видя какво ще се случи и съмненията ми се потвърдиха. Ако се бях прибрал, щяха да ми се обадят: “Г-н Сидеров, проверихме, всичко е наред”. И следите щяха да бъдат заметени. Живеем в полицейско-мутренска държава.

- Излиза, че сте настъпили някого по мазола, за да реагирате така остро?

- Усетих го още вечерта. Полицаите с идването си не тръгнаха да проверяват за дрога и незаконни цигари, а почнаха да се заяждат с мен. Ами че те преди време пребиха Димитър Стоянов с картата му на евродепутат! Вкараха го в камионетката и го ритаха - има медицинско за 30 наранявания.

Какво да искаме от редови полицай, когато зам.-шеф на СДВР се държи нагло? Независимо дали съм депутат, или обикновен гражданин, той е длъжен да се представи. Както пътният полицай се представя, като те спира за проверка.

А г-н Златанов, зам.-шеф на СДВР, ми каза: “Откъде накъде ще ти се представям?” Друг полицай стоеше разгърден, дъвчеше дъвка, с ръце в джобовете. И ми шепне - ако сме на тъмно, ще видиш какво ще ти се случи!

Ето за тези случки ще искам и среща с министър Бъчварова, ще подам жалби. На един от полицаите му установих името - Борисов. Той през цялото време се блъскаше в мен, провокираше ме. Ще искам наказания за тях. Това не може да е поведение на български служител на реда. Как ще внушават респект и как ще им вярват хората?

Затова днес на съдебната система никой не вярва, на прокуратурата - да не говорим. Но хората разбират какво става. Реакциите им са много сериозни. Повечето казват: “Стига са ни правили на глупаци”. И това не са хора атакисти, хора, които ме харесват. За всички става ясно, че се разиграва един много лош и пошъл сценарий.

 

 

 

 

CV

 

- Роден през 1956 г. в Ямбол

- Главен редактор на в. “Демокрация” в началото на 90-те години.

- През 2000 г. печели наградата на СБЖ

- Завършва теология в Шуменския университет

- През 2005 г. регистрира партия “Атака” и до днес е неин несменяем лидер

l Народен представител в последните четири народни събрания

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване