10/16/15 08:44
(http://www.dnevnik.bg/)

Смъртта на българската граница съвпадна по време с решенията на Европейския съвет за границите и Турция


Ако Турция си сътрудничи с ЕС в рамките на стратегия за справяне с бежанската вълна, това ще ускори визовата либерализация. Държавите от ЕС са готови да засилят политическите си и финансови задължения към южната съседка. Трябва да бъде даден нов тласък на процеса по присъединяване на Турция. Това са част от заключенията, които лидерите на ЕС постигнаха на срещата на върха на Европейския съюз късно в четвъртък.

Българският премиер Бойко Борисов напусна заседанието по спешност, след като беше осведомен за инцидент на българско-турската граница. Според първоначална информация, група от 40 имигранти, по-голяма част, от които афганистанци, е направила опит да премине границата. По един от тях е стреляно и е загинал на място.

"Половината ни дискусии бяха свързани с въпроса как да възстановим контрола и защитата на  външните си граници", конкретизира председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на конференцията, след като беше попитан от БНР за коментар по възникналия български проблем.

"Бойко Борисов знае, че сме готови да помогнем на България и на българската администрация", заяви още Туск.

Жан-Клод Юнкер обясни, че не е бил информиран по време на срещата за проблема, но заяви: "Ние сме с България".

След напускането на Бойко Борисов, премиерът на Латвия Дале Грибаускайте представляваше позицията на България на съвета.

Лидерите на ЕС заявиха готовност да подпомогнат финансово държавите източници на имиграция и по-конкретно африканските.

Не е честно да водим преговори с африканските си партньори, без да сме готови да поставим пари на масата, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на пресконференция в края на срещата.

По отношение на защитата на външните граници, правомощията и действието на екипите на европейската гранична агенция Фронтекс ще бъдат разширени.

Приоритизиране на създаването на горещи точки, по-конкретно в Италия и Гърция, и пълно прилагане на споразуменията за реадмисия беше насърчено от лидерите.

Турция също беше основна тема на дискусиите, като целта на лидерите беше ограничаване на потоците на имигранти и "оставането в Турция на тези, които вече са в Турция".

Турция направи редица искания в замяна на помощта си за спиране на потока от имигранти.

На пресконференция в Брюксел, Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, каза че има "предпазлив оптимизъм" за сделката. Той подчерта, че въпросът за създаването на единен план за действие е бил много сложен за всички. Планът е резултат от усилени преговори с турските лидери в Брюксел, Анкара и Ню Йорк, подчерта Туск.

От турската държава се иска да се справи с трафикантите, да позволи създаването на 6 центъра за прием на бежанци на нейна територия, както и съвместни действия по охрана на морските и сухопътните граници. В замяна Анкара е поискала 3 милиарда евро, ранно отпадане на визите и ускоряване на преговорите за членство. Нито едно от тези очаквания обаче категорично не е обещано в текста на заключенията от срещата.

Отпаднало е вкарването на Турция в страните, които се приемат за "безопасни" от ЕС.

Обещава се предсрочно разглеждане на въпроса за отпадането на визите за турски граждани пътуващи в ЕС. Това трябваше да стане през 2017 година, а сега срокът за прегледа по критериите се изтегля за пролетта на следващата година.

Либерализацията на визовия режим е възможна, само ако има строг контрол на лицата, които идват на европейска територия, посочи президентът на Франция Франсоа Оланд.

Категоричното условие е Турция напълно да спазва споразумението за връщане на нелегални имигранти дошли от нейна територия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване