10/18/15 23:13
(http://pik.bg)

Бургаски моряк преборил пирати в Индонезия, оцелял по чудо в открито море (снимки)

Бургаски моряк преборил пирати в Индонезия, оцелял по чудо в открито море (снимки)

Морският ветеран Делчо Робев – Боцмана е обиколил почти целия свят по море. Европа, Азия, Африка, Латинска Америка – няма място, което 65-годишният моряк не е посетил. Бургазлията разказва, че е в морето от далечната 1969 до 2013 г. С гордост споделя, че големият му син също е продължил семейната традиция и в момента плава на борда на фрегатата „Дръзки“. Това разказва Флагман.бг.

В началото на морската си кариера Боцмана е участвал в обезвреждането на мини, останали от Нацистка Германия след Втората световна война. „Всяка професия си има своите рискове и опасности“, разказва Робев. От 1969 до 1972 г. той и колегите му са обезвредили около 10 много опасни мини в екваторията на Черно море.

На стената в гаража на Боцмана са окачени обезопасени гранати от Втората световна война. 

Една от най-интересните случки през дългата му кариера е в Индонезия, когато се сблъсква с пирати, всяващи ужас сред хората по тези географски ширини. „Вечерта идваха с лодки и тихомълком се промъкваха до кораба. По това време ние давахме охрана. Една вечер, докато бях на пост, забелязах в близост до кораба лодка с хора в нея, които се криеха. На танкера имаше две големи 200 мм оръдия. Аз веднага насочих едното към лодката и се обадих на мостика, за да включат пожарната помпа. Тогава водната струя направо прати лодката им на дъното. Слава Богу, успяхме да ги озаптим, защото съм чувал за случаи, когато влизат в кораба с оръжие и нападат. На кораба постоянно идваха бюлетини за подобни атаки. Качат ли се на борда въоръжени пирати, няма как да реагираш, защото стрелят на месо. Затова ние давахме допълнителни наряди по двойки, въоръжени с прожектори и ракети. Инструкциите бяха, ако видим лодка на пирати, да стреляме по нея и тя да се запали. Така се пазехме от неканени гости“, заяви Боцмана.

Част от колекцията на морския вълк е реплика на немски шмайзер.

Той си спомня и как веднъж се е отървал на косъм от смъртта в открито море, изпаднал в кома и оцелял по чудо. „През 1992 г., отново в Индонезия, пътувахме на танкера „Камчия“. Тогава с машинния Боцман трябваше да запушим едни пробойни в централния танк. За нула време помещението се обгази и аз останах сам вътре. Изведнъж си ударих главата и паднах на дъното в безсъзнание. Добре, че останалите от екипажа се усетиха и един от механиците слезе долу при мен с апарат за въздух, а другите успяха да ме издърпат на повърхността. Бил съм в кома, видели са, че нямам и пулс, докато са ме лашкали напред-назад. Бил съм в клинична смърт около час“, споделя морският вълк.


Калашници, пистолети и обезопасени ракети също влизат в събираните от бургазлията предмети.

Много интересни са пътуванията му в държави като Саудитска Арабия и Бахрейн. „През 1985 г. в Бахрейн не ни разрешаваха да слезем на брега, защото идваме от комунистическа държава. А при тях се говорело, че комунистите ядели малки деца. В Саудитска Арабия също не пускаха хора на брега, защото сме били неверници“, коментира Делчо Робев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване