10/31/15 11:02
(http://www.klassa.bg/)

Британски университет преподава химия чрез популярната компютърна игра Minecraft

 Десетки милиони деца играят Minecraft, а сега играта може да им помогне да направят първите си крачки в света на биохимията, пише The Guardian. Студенти от Университета в Хъл са създали в Minecraft свят, наречен MolCraft, който представя на деца различни теми - структурата на протеините и химичните вещества, например.
Виртуалният свят, който може да се инсталира безплатно в уеб версията на Minecraft, съдържа различни протеинови вериги, създадени от добре познатите градивни блокчета на играта, както и пъзели, тестове и награди.
Създателите на MolCraft са получили финансиране от Кралското химическо общество, за да разработят проекта. Изследователите Марк Лорч и Джоел Милс обясняват концепцията в статия в изданието The Conversation. “MolCraft е свят, където се издигат величествени спирали от миоглобин. Там можеш да изучаваш тази масивна молекула и нейния център от желязо, пренасящ кислород около мускулите ти. Или, ако предпочиташ, можеш да прелетиш през пора, която пропуска водните молекули през клетъчните мембрани. В MolCraft всеки може да изследва градивните блокове на тези невероятни естествени нано-машини. Можеш да откриеш как 20 химични градивни блока образуват удивителното разнообразие от структури и функции, които са нужни за съществуването на живите организми.”
Екипът се надява MolCraft да се използва в училищата. Софтуерът е достъпен в библиотеката от светове и модели за учители MinecraftEdu. Играта не за пръв път служи за привличане на интереса на децата към научни теми. През 2013 година Google си партнира с MinecraftEdu и Института за квантова информация и материя към Калифорнийския технологичен институт, за да стартира модел, наречен qCraft. Целта му беше да представи квантовия компютинг чрез блокчета, изобразяващи квантово заплитане, суперпозиция и други феномени на квантовата физика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване