11/06/15 23:58
(http://radiomilena.com/)

Архангелова задушница

Архангеловата задушница е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден , защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, християните се молят за душите на мъртвите и се палят свещи.
На задушница се посещават гробовете на нашите близки. В Поморие се организира допълнителен безплатен транспорт до Гробищния парк на 7 ноември. Два автобуса тръгват от спирка „Руски паметник” в 7:30 часа, движейки се по редовната линия на градския транспорт. В обратната посока транспортът е в 08:30 ч. и 09:30 ч.
Гробовете в този ден се почистват, прекадяват се с тамян и се поставят цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба. Върху гроба на починалите се пали свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.
На този ден, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Архангелова задушница се нарича още Голяма, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите “Бог да прости”. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност може да се подаде всичко, каквото човек пожелае. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Публикувана на 11/06/15 23:58 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3NUWd5BZfWY/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване