11/06/15 09:58
(http://www.klassa.bg/)

Металургичната индустрия отбеляза традиционния си празник в завода на Аурубис България

 Над 200 представители на металургичната общност, централната и местна власт, дипломати и представители на медиите се събраха, за да отбележат професионалния празник „Ден на металурга“ в България. Домакин на събитието тази година бе най-големият производител на медни продукти за Югоизточна Европа Аурубис България. Честването на „Деня на металурга“ датира от 1963 г., когато 5 ноември е обявен за професионален празник на българските металурзи.

Събитието уважиха заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков,  съветникът по икономическите въпроси на Посланика на Германия Йоханес Беренс, заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Домакини бяха председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Антон Петров и изпълнителният директор на Аурубис България Тим Курт.

 „Металургичната индустрия има устойчиво присъствие в българската икономика, продължава да е водещ сектор в индустрията и в износа, с дял в общите показатели на страната с 12% от произведената обща промишлена продукция и 15% от износа на стоки. Основен приоритет на фирмите от бранша през изминалите години е да подобряват конкурентоспособността на производството чрез инвестиции в съвременно оборудване и технологии, да повишават производителността и качеството на продукцията, енергийната ефективност, опазване на природата и създаване на добра работна среда“, подчерта Антон Петров, председател УС на Българската асоциация на металургичната индустрия по време на мероприятието.

На символична церемония бе даден старт на новата инвестиционна програма на Аурубис България „Спектър 2018“, която е на стойност 180 млн. евро.

„За нас е чест днес да бъдем домакин на този уважаван празник и именно на тук да обявим успешното финализиране на инвестиционната си програма „Аурубис България 2014“, която стартирахме през 2011 г. с цел подобряване на околната среда и повишаване на производителността.  Днес отбелязваме естествено продължение на започнатото с началото на нова дългосрочна инвестиция, която доказва устойчивото ни присъствие в страната“, подчерта изпълнителният директор на Аурубис България Тим Курт по време на символично засаждане на дърво, даващо старт на новия проект.

По време на събитието  по традиция се състоя церемония по награждаване на отлични студенти от Химико технологичния и металургичен университет и Техническия университет в София. С почетен знак за заслужен металург бяха отличени и ветерани от металургичния бранш, които тази година са проф. Диляна Чавдарова, проф. Борис Дракалийски и проф. Петър Бакърджиев.

 

 

Профил на Аурубис България

Медодобивният завод е построен през 1958 г. в региона на Средногорието. Състои се от четири основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство сярна киселина и обогатителна фабрика. През април 2009 г. официално е прието новото име на компанията – Аурубис, след като година по-рано групата Кумерио е придобита от Норддойче Афинери (NA) след одобрението на Европейската комисия в началото на годината.

Днес в нея са ангажирани над 830 служители. През 2014 г. производството възлиза на 350 000 тона анодна мед, 233 000 тона катодна мед и 1 200 000 тона сярна киселина. Компанията реализира 8% от износа на страната за различни пазари, сред които Турция, Белгия, Китай, Сингапур, а вносът се осъществява предимно от Китай, Балканите, Близкия изток. Към настоящия момент е най-големият ползвател на българските пристанищни и железопътни превози с над 2 млн. карго превози годишно.

За последните 10 години за модернизиране на производството в компанията и опазване на околната среда са инвестирани над 500 млн. евро, за което са връчени редица отличия, сред които «Инвеститор в опазване на околната среда» (2014 г., Българската агенция за инвестиции).

Като част от партньорска програма за развитие на региона, компанията ежегодно осъществява дарения за общините Пирдоп и Златица на стойност 600 000 лв. за проекти в сферата на образованието, спорта, културата, развитие на млади таланти, хора в неравностойно положение, здравеопазване.

Допълнителна информация на: www.bulgaria.aurubis.com 

 

Профил на Българската асоциация на металургичната индустрия

Сдружение с нестопанска цел, в което членуват работодатели, български и чуждестранни юридически лица, извършващи дейности в областта на металургичната индустрия и съпътстващите я производства, дейности и услуги. В Асоциацията със статут на асоциирани членове участват юридически лица с нестопанска цел и висши учебни заведения. БАМИ извършва своята дейност в частна полза на своите членове и изпълнява решенията на органите й за управление при спазване на законите на Република България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване