11/16/15 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Специалист назова причините защо ислямистите ненавиждат Франция

 След серията от терористични атаки в Париж, много от изданията по света обърнаха внимание на особеното упорство на терористите в нападенията именно срещу Франция. Даниел Байман, ръководител на отдела за близкоизточни изследвания на Брукингския институт, смята, че трагичните събития се явяват продължение на конфликтите от 90-те години на миналия век.
През 80-те години на миналия век Франция провеждаше политика на мекото съпротивление на тероризма, пише Даниел Байман в статия за списание Slate. Обаче, тази политика се измени през 90-те след серия от атаки на бойци, свързани с Алжир. Оттогава страната започва да следва твърда политика срещу терористите и се превръща в техен враг.

Освен активното участие в борбата с ислямистите, Франция се явява подчертано светска държава. Нееднократно се приемаха забрани срещу носенето на бурки от мюсюлманските жени и следването на различни други религиозни обичаи, които излизат от границите на рамките очертани от конституцията относно религиозната свобода, напомня експертът. 

Използвайки държавната позиция за свободата на словото, редакциите на издания като "Шарли Ебдо" публикуваха провокационни материали, предназначени срещу растящата ислямизация на Франция. Карикатуристите от "Шарли Ебдо" често печатаха карикатури на пророка Мохамед и многократно получаваха заплахи от страна на радикалните ислямисти и преди нападението над редакцията му на 7 януари тази година.

Всички тези фактори определено се коренят в голямата омраза на ислямистките терористи към Франция. 

Даниел Байман споделя мнението си, че след трагичните събития във френската столица, вероятно е необходимо европейските страни да затворят границите си за бежанци. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване