11/18/15 05:51
(http://www.klassa.bg/)

БГ-програмистите с британски заплати

 Средната брутна заплата на програмистите у нас е 3358 лева, като измерена през покупателната способност тя е идентична с тази на колегите им във Великобритания, съобщи днес Георги Захариев, зам.-председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

От организацията отчитат значително намаление през последните 5 години на емиграцията на специалисти от България и тенденции на връщането на нашенци в страната от чужбина. Въпреки това недостигът на квалифицирани кадри продължава да е основен проблем. В момента 15-20 хил. души са заетите в сектора, а в следващите пет години страната ще се нуждае от три пъти повече специалисти.

Почти 100% от сектора е в "светлата част", главно заради кадрите, които не биха започнали работа във фирма, която не си плаща данъци и осигуровки, което например би им попречило спокойно да теглят кредити за лични нужди, коментираха още от асоциацията.

Българската IT индустрия е генерирала през миналата година приходи за 1 млрд. долара, отчетоха още от БАСКОМ. Ръстът отново е двуцифрен.

Делът приходите от експорта се увеличава и достига до около 65%, констатират още от асоциацията. Очакванията са през следващата година делът на сектора в БВП да достигне 2 на сто. За последните три години са открити над 3000 работни места. Според Захариев ръстът би могъл да е много по-голям, ако образованието намери начин да обучава повече квалифицирани кадри.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване