11/20/15 06:54
(http://www.klassa.bg/)

30 наши фирми ухажват румънците на форум "Храни и напитки от слънчева България"

 Над 30 фирми от българската хранително-вкусовата промишленост участват в започналия днес в Букурещ форум "Храни и напитки от слънчева България". "Страната ни отдава голямо значение на развитието на търговско-икономическото си сътрудничество с Румъния и подкрепя всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на двустранното партньорство", заяви при откриването на форума зам. министърът на икономиката Даниела Везиева. При представянето тя напомни, че икономическа дейност "Производство на хранителни продукти" в България се осъществява от 4882 фирми, а оборотът на предприятията в сектора е 4,1 млрд евро. Износът на фирмите от хранителната промишленост е 1,1 млрд.евро, което е 5, 4 на сто от общия износ на страната. Фирмите производителки на напитки в България са 580 с оборот от 801 млн. евро, от които износът е 85,5 млн. Евро.

Стокообменът между двете държави отчита постоянно нарастване през последните години, като за 2014 г. той възлиза на 3,5 млрд. евро, което е ръст от 2,7 % в сравнение с 2013 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване