11/22/15 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Командосите на Франция: Кои са RAID, BRI, GIGN и GIPN

 В разгара на заложническата криза в концертна зала "Батаклан" на 13 ноември в Париж първи на място пристигат т.нар. Бригади за проучване и интервенция (BRI). Часът е 22:15. В хода на първата операция те помагат на редица зрители, дошли на концерта Eagles of Death Metal да излязат от залата. След по-малко от час към бригадите се присъединяват екипи на RAID, които заемат позиции по етажите на сградата. В 0:20 часа започва и щурмът: тримата терористи откриват огън по полицаите, но са убити или от куршумите, или като задействат коланите си с експлозиви.

От събота насам по-голямата част от операциите по претърсване в цяла Франция са водени от RAID с помощта на GIPN. Те щурмуват и сграда в парижкия квартал Сен Дени на 18 ноември, сряда, където, оказва се, се намира Абделхамид Абаауд, считан за "мозъка" на атентатите ввъв френската столица. Трима души, сред които и Абаауд, са убити в хода на тази акция, 8 са арестувани.

Електронното издание Slate обяснява какво се крие зад акронимите RAID, BRI, GIGN и GIPN и какви са разликите между тях.

1. RAID

Елитните тактически части RAID (от френския акроним за "проучване, помощ, интервенция и възпиране") са създадени през 1985 г., за да противодействат на тежките престъпления, организираната престъпност и тероризма. Сред по-известните им акции са неутрализирането на Мохамед Мера в Тулуза (убил седем души, сред които три еврейски деца и равин) и на Амеди Кулибали (който уби четирима души в магазин за кашер храни в Париж два дни след нападението над "Шарли ебдо"). Тяхната намеса довежда и до ареста на членове на въоръжената групировка Action directe през 1987 г., до обезвреждането на свързаната с "Ал Кайда" терористична клетка "Бандата от Рубе" през 1996 г., и до ликвидирането на нападателя при заложническата криза в детска градина в Ньой през 1993 г. 



RAID са основното антитерористично звено на Франция. В задълженията им влиза и събиране на информация за терористични заплахи, включително и следене на подозрителни лица. За разлика от GIGN, Raid са полицейски части. Те имат юрисдикция в 21-те най-близки до Париж департамента. Могат да бъдат изпращани на цялата територия на страната, както показа случаят с "Батаклан". Групите за действие наброяват десетина души, а общият им борй е около 200 командоси за цялата страна.

2. GIGN - еквивалентът на RAID в жандармерията

Най-общо казано частите, известни като GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale, интервенционна група на националната жандармерия), са еквивалент на RAID, но в жандармерията. Разликата между тях е най-вече в арената им на действие: жандармерията е по-ефективна в селските райони, полицията – в градска среда. Именно затова части на GIGN са тези, които ликвидират братята Куаши (отговорни за нападението в редакцията на "Шарли ебдо"), скрили се в печатница в Дамартен-ан-Гоел. 

Специфична особеност на GIGN е подготовката им за операции в самолети. Сред по-известните им мисии е заложническата криза с полет 8969 на "Ер Франс" от Алжир до Франция. Самолетът трябва да стигне до Париж, но каца дазареди на 26 декември 1994 г. в Марсилия, където е атакуван от спецчастите. Четиримата терористи са убити, но по време на заложническата драма са екзекутирани трима пътници.



Реформа от 2007 г. обединява GIGN и други елитни части. Те имат няколко специфични задачи: противодействие на въздушния и морския тероризъм; проникване в сгради, особено при заложнически драми с големи мащаби; интервенции във влакове, както и в особени среди като атомни централи, затвори, пустини, планини и гористи местности.

Подобно на RAID, и GIGN могат да се намесват при операции за задържане на заподозрени.

3. GIPN: Десет групи за намеса при особено рискови ситуации


След заложническата криза на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., Франция, подобно на редица други страни, решава да създаде специализирани антитерористични звена. Първата подобна група се появява през същата година.

Задачите на тези части са да се намесват при заложнически кризи, при арести и неутрализиране на нападатели, при метежи и при всяка ситуация, която крие потенциално висок риск.



От 2011 г. GIPN (групи за интервенция на националната полиция) и RAID са на подчинение на Силите за интервенция на националната полиция (FIPN). Когато двете елитни части действат съгласувано, операцията се ръководи от директора на RAID.

GIPN разполагат с десет екипи с около 20 души във всеки от тях или общо с 200 обучени полицаи. Особеното при тях е, че са регионални тактически звена, като екипи има и в две от отвъдморските територии на Франция: Нова Каледония и Реюнион.

4. BRI: Специализирани в борбата с организираната престъпност


Бригадите за проучване и интервенция (BRI) са един от трите компонента във FIPN заедно с RAID и GIPN. Първата бригада е създадена през 1977 г. в Лион. Броят им в момента е 15.



Основните им мисии са задържане на престъпници, участващи в тежки престъпления като въоръжен грабеж, заложнически кризи и отвличания. BRI оперират в 20-те района на Париж. 

Най-известната мисия на бригадите е проследяването и последвалите операции след нападението над "Шарли Ебдо" през януари 2015 г. BRI първи пристигат пред магазина за кашер храни и заедно с RAID неутрализират Амеди Кулибали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване