11/23/15 08:26
(http://www.klassa.bg/)

Google купи стартъп с българско участие

 Google обяви, че придобива стартиращата компания Bebop, а нейният основател Диана Грийн ще оглави облачния бизнес на интернет гиганта. По-любопитното е, че в стартъпа участва и българският мениджър Богомил Балкански. За самата млада компания не се знаеше много, тъй като до придобиването й тя беше в т.нар. скрит режим.

Ключовият облак

"Bebop е нова платформа за софтуерно разработване, която улеснява изграждането и поддържането на програми за корпоративни клиенти", пише главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай в блога на компанията. "Смятаме, че тя ще помогне на много бизнеси да открият страхотни приложения и да се възползват от възможностите на облачните технологии."

Пичай допълва, че Грийн ще поеме ръководството на интегрирания облачен бизнес на Google, който комбинира продуктите Google for Work, облачната платформа на компанията и Google Apps. Все ключови технологии за дейността на търсачката. Не се посочва цената, която интернет гигантът е платил за стартиращата компания. Най-вероятно тя ще бъде отразена в следващия финансов отчет на дружеството.

Връзката с VMware

Диана Грийн има впечатляваща биография. Тя е съосновател и бивш главен изпълнителен директор на VMware, компания специализирана в технологии за виртуализация, която в момента е част от EMC2 (Dell в момента придобива EMC2). След основаването на Bebop през 2013 г. Грийн привлича някои от най-добрите мениджъри на VMware. Един от тях е Богомил Балкански, който беше главен вицепрезидент на компанията за виртуализация и отговаряше за развитието на облачната инфраструктура. Той беше един от най-ярките примери за успели българи, които достигат до позиции във висшия мениджмънт на големи технологични фирми. Според източници на "Капитал" той заема ключова позиция и в Bebop, както има и дял в младото дружество. Самият Балкански не желаеше да разкаже през годината повече за новото си начинание поради факта, че компанията беше в "скрит режим". До редакционното приключване на броя той не беше открит за коментар. Друга важна фигура, която Грийн привлича от VMware при основаването на Bebop през 2013 г., е Майк Нелсън, който е един от основните специалисти, отговорни за VMotion – технология за миграция на виртуални машини от един физически сървър на друг, без опасност да се загубят данни или процеси. Останалите бивши кадри на VMware в стартъпа са Мат Гинзтън, старши инженер, и Патрик Лин, бивш продуктов мениджър, пише през 2013 г. интернет блогът GigaOm.

Българинът от Силициевата долина

Богомил Балкански започва професионалната си кариера в стартиращата компания CrossWeave през 2000 г. Но дружеството става жертва на дотком балона и той остава без работа близо половин година. Въпреки лошия старт на Балкански неговият професионален път след това тръгва нагоре. Първо е маркетинг мениджър в софтуерната фирма Siebel Systems, която разработва CRM системи. Преди да бъде придобита от Oracle, Балкански започва да търси ново поле за изява и се спира на все още налагащата се на пазара VMware. В компанията за виртуализационни технологии той буквално изгражда отдела за продуктов маркетинг, а изкачването му нагоре по стълбицата го отвежда до поста вицепрезидент, отговорен за развитието на облачните системи на компанията. Балкански не е познат на българите само с професионалните си успехи в Силициевата долина, той е помогнал на редица сънародници по един или друг начин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване