11/24/15 18:05
(http://pik.bg)

Върховният съд ще разпредели публично делото за фалита на КТБ

Върховният съд ще разпредели публично делото за фалита на КТБ

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) стигна до Върховния касационен съд (ВКС) и утре ще бъде разпределено публично на състав от Търговската колегия, съобщава "Правен свят".

От ВКС съобщиха, че при тях са постъпили частни жалби от най-големите акционери в банката - "Бромак" и "Бългериан Акуизшън Къмпани", както и от бившите изпълнителни директори на КТБ, които се легитимират като представляващи банката.

Всички те оспорват онези части на решението на Софийския апелативен съд (САС) от 3 юли 2015 г., с които въззивните им жалби са оставени без разглеждане като недопустими.

"В частните жалби се съдържат искания за отправяне на преюдициални запитвания, като смисълът на въпросите в тях е: дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт; възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол по реда на чл. 17, ал. 2 от ГПК на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност, ако липсва административен ред за обжалването му; разполагат ли органите на длъжника (изпълнителните директори) и акционерът – процесуален субституент "с право на ефективна съдебна защита", обясниха от ВКС.

Освен това бившите директори на КТБ, "Бромак" и "Бългериан Акуизшън Къмпани" са оспорили и частта от решението на САС, с която той се произнесе по същество за неплатежоспособността на банката.

Апелативният съд реши, че КТБ е изпаднала в неплатежоспособност още на 20 юни 2014 г. т.е. още в деня, в който затвори. През юли състав с председател и докладчик Светла Божкова, Теодора Кръстева и Светла Чорбаджиева отмени решението на Софийския градски съд, с което за начална дата на неплатежоспособността се определяше 6 ноември 2014 г. – когато БНБ отне лиценза на КТБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване