11/24/15 21:48
(http://www.klassa.bg/)

Ген. Кирчо Киров: След свалянето на руския Су-24 от Турция светът е изправен пред сериозно влошаване на международните отношения

 След свалянето на руския Су-24 от Турция светът е изправен пред сериозно влошаване на международните отношения и засилване на напрежението между водещите сили, каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според генерала само бъдещето ще покаже дали случаят е инцидент или преднамерена провокация, но със сигурност ще доведе до последствия на международно, регионално и двустранно ниво.
„Отсега е видно, че интересите на Русия и на коалицията, водена от САЩ, продължават да се разминават коренно, всяка една от тези държави ще се постарае да усили своите възможности за влияние с оглед защитата на интересите си. Не съм далеч от мисълта, че съперничеството ще се развива на по-високи нива, защото Турция, която извърши този акт днес, е член на ръководената от Щатите коалиция“, коментира ген. Кирчо Киров. Той припомни, че между САЩ – като ръководител на коалицията, и Русия бе подписано споразумение за сътрудничество на територията на Сирия, за да се избегнат инциденти при действията на руската авиация и авиацията на коалицията. „И ето – инцидентът внася много горчивина в тези отношения“, подчерта бившият директор на Националната разузнавателна служба. 
За България е важно каква ще бъде реакцията на Турция, която възпира бежанската вълна към страната ни, допълни ген. Кирчо Киров. Според него намиращите се в съседна Турция 2 и половина млн. мигранти са първата и най-сериозна заплаха за сигурността на България, която иначе не е изправена пред пряк риск от свалянето на руския Су-24.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване