11/24/15 12:22
(http://www.dnevnik.bg/)

КНСБ предлага дефицитът в енергетиката да се запълни с държавни външни заеми


КНСБ настоява частт от дълга на НЕК, натрупана заради политическите решения за строителството на "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", да бъде одържавена и да се покрие с външни заеми. Това се разбира от становище на синдиката по проектобюджета за 2016 г., който е в процедура за второ четене в Народното събрание.

"По наше мнение, е необходимо да се разработи дългосрочен план за държавна подкрепа на НЕК ЕАД. Без това, отново ще се повтори ситуацията с неразплащането на НЕК с централите и минните дружества", се казва в документа.

 "Според нас, дълговата политика не трябва да се основава само на покриването на стари дефицити, а да се взима дълг за инвестиране в сектори на българската икономика, като първоначално приоритетно направление следва да бъде оздравяването на енергийния сектор", е мнението на КНСБ. Синдикатът успокоява, че въпреки рязкото нарастване на външния дълг "по този показател все още сме сред водещите страни в ЕС с най-ниски нива". 

Профсъюзът изтъква, че "ако властите имат намерения за изкупуване на акциите на т.нар. "американски централи", то това не личи от проектобюджета за 2016 г."

КНСБ не се противопоставя на усилията за намаление на дефицита, но предлага това да става по-плавно като догодина бъде заложен дефицит от 2.5% от БВП, а не 2 на сто, както е в правителствения законопроект. "С пропуснатите около 500 млн.лв. биха могли да се смекчат редица бюджетни проблеми", е препоръката на синдикалистите.

В становището се критикува отказът на кабинета от въвеждането на необлагаем минимум и стъпки към прогресивно подоходно облагане. Няма нищо и за семейното подоходно облагане като цялостен модел на прилагане, отново не виждаме записи, които да предвиждат подобряване на стимулите за допълнително доброволно осигуряване, за доброволно застраховане, за допълнително повишаване на квалификацията, констаира КНСБ. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване