11/24/15 13:42
(http://pik.bg)

Над 26 милиона лева са задълженията на община Сливен

Над 26 милиона лева са задълженията на община Сливен

Над 26 милиона лева са задълженията на община Сливен. Това съобщи на своята първа пресконференция новоизбраният кмет на общината Стефан Радев.

Сред тях са просрочени задължения за текущи разходи в размер на 9 639 000 лева, близо 8 347 000 разходи по капиталовата програма, както и просрочени задължения за осигуровки за заплати и банкови кредити. Необходимо е да бъдат разплатени договорите с фирмата за сметосъбиране и сметоизвозване, както и за осветлението на града и селата.

По думите на Радев финансовото състояние на общината е по-тежко от очакваното, като посочи, че ако ставаше дума за търговско дружество, то би трябвало да бъде обявено в несъстоятелност. Той изрази тревога от риска да не бъде довършен водният цикъл на града, чийто краен срок изтича през март 2016 година. Радев обясни, че са необходими около 2 милиона лева за изпълнение на мерки, предписани от ДНСК. Те касаят правилно заустване на колектори, които не са били качествено изградени по време на първия етап на проекта. При обявяване на водния цикъл за неуспешен, общината ще трябва да възстановява над 40 милиона лева. Риск съществува и за програмата за саниране, при която има голямо забавяне, каза още кметът.

Новото общинско ръководство е предприело начални мерки за финансово стабилизиране, сред които оптимизиране структурата на общината и разходите. Ще бъдат прекратени десетки граждански договори, предстоят и съкращения в администрацията. Ще бъде преструктурирана кредитната задлъжнялост.

Днес Стефан Радев представи своя екип, като негови заместници ще бъдат Пепа Чиликова в ресор "Хуманитарни дейности", Румен Иванов - финансов заместник -кмет, Стефан Кондузов ще поеме ресора "Строителство", а Стоян Марков ще отговаря за европейските проекти и финансиране. Секретар на общината е юристът Валя Радева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване