11/24/15 10:16
(http://pik.bg)

Паметник на Паисий Хилендарски бе открит в Казанлък

Паметник на Паисий Хилендарски бе открит в Казанлък

Паметник на създателя на "История Славянобългарская" Паисий Хилендарски бе открит в двора на едно от основните училища в Казанлък, носещо името на Хилендарския монах, съобщава БТА.

Средствата за изграждането му - 4800 лева, са осигурени от местни дарители, НПО, бивши възпитаници на училището, родители, местни обществени организации.

Паметникът е дело скулптора Велин Дечков, преподавател в НГПИД " Акад. Дечко Узунов" в Казанлък и е поредният монумент на бележит българин от историята, който местният творец създава. Преди образа на Паисий върху мрамор, Велин Дечков прави и паметниците в Казанлък на капитан Петко Войвода, Васил Левски, на Онуфрий Хилендарски в село Енина, барелефи на Петко Войвода и Рада Кравкова, на Никола Обрешков, на създателя на фабриката "Кремона" Димитър Георгиев.

Откриването на паметника на Паисий в двора на едноименното казанлъшко училище, е част от поредица събития, посветени на 157-годишнината от създаването на училището.

Сред инициативите е и пълен препис на Паисиевата история, който учениците ще направят.

Той ще бъде изложен в училището през идната в рамките на поредния патронен празник. Паисиевата "История Славянобългарска" има 70 исторически преписа и един от тях е притежание на ОУ " Св. Паисий Хилендарски", подарък от "Иннър Уил клуб" - Казанлък.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване