11/24/15 13:40
(http://pik.bg)

Писатели: Бъдете гневни, искайте това, което заслужавате

Писатели: Бъдете гневни, искайте това, което заслужавате

Подкрепям протеста, защото моят живот са книгите, а библиотеките са сърцето на българската култура. Съкровищницата, където се пазят книгите. Това заяви писателят Деян Енев, който подкрепи протеста на библиотекарите.

Ако не подкрепяме тези, които ни предлагат книгите, ще трябва да подкрепяме тези, които ни предлагат бомби и оръжия. Много хубаво трябва да си помислим кого подкрепяме. Книгите са това, което е отрицанието на бомбите, оръжията, на безсмислието, на ужаса и на ада. Така че, нека да помислим. Това заяви и писателят Калин Терзийски, който също беше сред участниците в протеста.

“Социален дебилизъм е да се мисли, че трудът на библиотекарите няма придадена стойност и че от него не се печели, заяви проф. Михаил Неделчев. Според него до момента, в който управляващите в страната мислят по този начин, не само трябва хората да бъдат гневни, но и трябва да се повтаря на управляващите, че от труда на работниците в музеите, библиотекарите и др., се печели най-много и така е навсякъде по света, допълни той. Всички, които се включиха в недоволството срещу случващото се с институциите, които олицетворяват културата, носеха бели лентички с надпис “Гневен съм”.

По този повод писателят Захари Карабашлиев заяви: “Бъдете гневни. Време е да се говори за пари. Това го говоря много отдавна. Не се срамувайте да говорите за пари”. Карабашлиев разказа, че миналата година е посетил над 50 библиотеки и читалища из страната и след като го попитали само тези ли са силовите методи, с които може да се постигат резултати, той посочил, че тази общност, която е срещнал по време на обиколката си из България, е възможно най-малко силовата групировка. Не се срамувайте да сте гневни, заяви той и призова хората да искат това, което заслужават.

Поетът Георги Константинов заяви, че подкрепя протеста, защото съдбата на българската книга е в ръцете на тези хора, които отдават живота си за книгите, които осветяват душите на хората. Неслучайно е казано, че възходът на една страна зависи от културата и изкуството, посочи той и заяви, че не е водещ единствено бизнесът.

“Нека си го кажем, книгата е едва ли не девета дупка на кавала, даже кавал изобщо няма в някои случаи, защото все повече стават неграмотните хора. Живеем в бездуховно време”, посочи той. Според него младите хора са неграмотни, не само защото нямат пари да си купят книги, но и защото не знаят пътя към библиотеката, а и никой не ги поощрява за това. По тази причина, според него, е необходима помощ за българската книга и да се помисли за професионалното израстване и развитие на хората, които работят за българската книга.

В началото на протеста стана ясно, че средната работна заплата в страната е 890 лв., а библиотекарите получават между 400 и 450 лв. Освен това са необходими и повече средства за компютри, сървъри, софтуер и друга техника, която е необходима на библиотеките, за да продължат да функционират. Необходими са и по-добри условия за четене. Освен това е необходимо да бъде променен и принципът на финансиране на библиотеката в София, която е най-големият културен институт в столицата и разполага с много голям фонд, затова не може да се приравнява с библиотеките в страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване