11/24/15 01:07
(http://pik.bg)

Протестен Ден на гнева в библиотеките, музеите и галериите

Протестен Ден на гнева в библиотеките, музеите и галериите

Работещите в библиотеките, музеите и галериите обявяват протестен Ден на гнева на 24 ноември. С плакати, подписки за подкрепа на исканията, протестни лентички, беседи от специалисти за емблематични паметници служителите в културните институции ще изкажат и покажат негодуванието си от проектобюджета за 2016 г., който не предвижда нищо съществено откъм увеличение на трудовите им възнаграждения и като цяло недостатъчния бюджет за сектор Култура.

Призивът на протеста към цялата българска общественост е гражданите да посетят музеите и по този начин да подкрепят исканията на работещите в тях. „В този ден, вместо да затваряме музеите, ние ще отворим широко вратите за всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет”, казват протестиращите.

Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да бъде осъществена реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството, е първото искане на протестиращите.

Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални”), както и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите /МФ/ да се разпределят целево по общините. Сред исканията е и това да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер. Досега се дават повече средства за музеи, чиято бройка е под 15, а за тези, които са над 15, субсидията е по-малка. Това е несправедливо и неоправдано. Искаме да бъде увеличен стандарта за бройка на 14 459 лв. за всички музеи, което означава допълнително 6 млн. лева, които чрез МФ да бъдат разпределени целево по общините, категорични са музейните и галерийните учредения.

Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи, което изисква допълнително 1.242 млн. лева и в рамките на тези средства да бъде увеличена работната заплата минимум с 50%, се посочва още в исканията. Около 5 000 000 са посетителите в музеите и галериите през 2014 г. Близо 3000 души работят в 204-те музея и галерии в България. 1038 са специалистите с висше образование в тях – научни сътрудници и уредници. Те имат най-ниските заплати от всички категории висшисти у нас. 400 лева е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен. От 1 януари трябва да бъде увеличена с 20 лева, за да се изравни с минималната заплата за страната.

От 400 до 550 лева получават повечето от уредниците и реставраторите в музеите и галериите, които имат над 20 години трудов стаж. В длъжностната характеристика на всеки музеен специалист има изискване за-много добро владеене на чужд език, специалистите са и материално отговорни лица за сериозни суми.

Протест ще има пред сградата на Народното събрание в центъра на София. Проява ще има и пред сградата на Националния исторически музей в кв. „Бояна”, който също обяви ден на отворените врати по повод протеста. От 12.00 часа Столична библиотека организира символично голямо литературно четене на писатели и приятели на библиотеката. Библиотекарите от Столична библиотека – най-голямата публична библиотека с 1 млн. тома, 35 хил. читатели, 500 хил. посещения, с три филиала, с дигитален и информационен център, мобилна версия и електронен каталог протестират срещу недостойното заплащане на своя квалифициран труд, което през 2016 г. ще се равнява на минималната работна заплата на най-ниско квалифицирания персонал.

В обедната си почивка, служителите, подкрепени от един от най-известните писатели и общественици, ще застанат символично на стълбите на Столична библиотека. За подкрепа на протеста се очаква да дойдат проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Петър Чухов, Деян Енев, Йордан Ефтимов, Иван Христов, Августин Господинов, Теодора Тотева, Юлия Спиридонова, Юлия Момчилова, Петя Александрова и др. Протестните действия се организират от Синдикат „Музеи и галерии”, НФ „Култура” към КТ „Подкрепа” и „Синдикат на работещите в музеи и галерии”, НСФ „Култура” към КНСБ. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване