11/24/15 09:21
(http://www.dnevnik.bg/)

Работниците в музеите, галериите и библиотеките ще протестират срещу липсата на средства


Работници в музеите, галериите и общинските библиотеки из цялата страна ще протестират днес срещу системното недофинансиране на културното наследство и недостойното си възнаграждение. С вход свободен, шествия или други акции те канят гражданите да се присъединят към техния "Ден на недоволството". Те ще бъдат подкрепени и от служителите на Националната библиотека, които имат и свой протест, насрочен за 10 декември.

Според работниците предвидените в бюджет 2016 средства са със 7 млн. лв. по-малко от необходимото за преминаване към системата на делегирани бюджети в държавните музеи. Те настояват базовите суми, които държавата трябва да изплаща, да се увеличат, за още 4 млн. лв, които да се насочат към регионалните библиотеки през общините, за допълнително финансиране за откритите си площи, както и заплатата на специалистите - на ниво 400-550 лв. в момента, да се увеличи с 50% до средната работна за страната. Без тези неща музеите и галериите просто не могат повече да опазват културното наследство, предупреждават специалистите.

Затова те ще протестират, символично или с акции по време на обедната си почивка из цялата страна.

Националният исторически музей обявява "Ден на отворените врати", в който ще разяснява на гостите при какви условия и какво извършват специалистите му и ще "арестува" директора си Божидар Димитров в кабинета му.
В 12 ч. в Столична библиотека писатели, читатели и работещи в Столична библиотека канят всички на голямо протестно четене на стълбите й на Славейков. Там ще бъдат проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Петър Чухов, Деян Енев и други интелектуалци.

Очаква се между 12 и 13 ч. служителите се съберат на протест до Народното събрание.
В Бургас библиотечните и музейните работници ще шестват от 9.30 ч. Протестът ще тръгне от площад "Тройката" към сградата на общината. По обед демонстрация ще има и в центъра на Добрич. Различни форми на недоволство ще има из цялата страна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване