11/24/15 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Рим под тревога заради католическия юбилей

 От вчера влезе официално в сила заповедта на префекта на Рим Франко Габриели за засилване на мерките за сигурност в града във връзка с обявената от папа Франциск Юбилейна година на милосърдието. Тя трябва да започне на 8 декември с отварянето на Свещената врата на базиликата „Свети Петър” и да завърши на 20 ноември догодина с тържествена литургия, предаде нашият кореспондент в Италия.

Портата символизира пътя към спасението и през нея през следващите малко по-малко от 12 месеца ще могат да преминават свободно поклонници от близо и далеч. Очакванията са те да бъдат между 25 и 30 млн. души – перспектива, която след трагичните парижки събития наложи набелязването на допълнителни мерки за охрана по време на юбилея на хора, църкви и паметници на културата.

Така от понеделник сутринта в Рим под непрекъснат 24-часов полицейски контрол се намират 1440 обекта, за които се предполага, че могат да бъдат цели на терористи – ислямски фундаменталисти. Освен храмове и музеи агенти в пълно бойно снаряжение пазят училища, детски градини, болници, хотели, административни сгради, стадиони и спортни площадки, гари, автогари, летища, административни сгради и т.н. Униформени полицаи има във всеки един автобус на градския транспорт, както и във вагоните на метрото, в трамвайните мотриси. Особено е засилен контролът на подстъпите към площад „Свети Петър” във Ватикана, където и пиле не може да прехвръкне, без да бъде проверено.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване