11/24/15 21:32
(http://www.klassa.bg/)

Турция свали руски бомбардировач на границата със Сирия, бунтовници разстреляха пилотите от земята

 Военен самолет бе свален на границата между Турция и Сирия,  предаде телевизия Хабертюрк в Twitter. Турските военни потвърдиха, че е бил свален самолет, нарушил въздушното пространство на страната. Самолетът е бил на руските ВВС и е бил свален от турски изтребители F-16 и е паднал в сирийската провинция Латакия.

От руското министерство на отбраната потвърдиха, че е паднал бомбардировач Су-24, като подчертаха, че той през цялото време се е намирал на височина 6000 м над територията на Сирия, което било фиксирано с обективни средства за наблюдение и е напълно възможно да е свален от земята, но след това се отказа от тази версия и след повторен анализ потвърди, че самолетът е бил на територията на Сирия.

 

 

Пилотите са успели да се катапултират. Данните за съдбата им бяха противоречиви. За единия се твърдеше, че бил

взет в плен

от местни сирийски туркменци (преди броени дни те протестираха в Истанбул срещу действията на руските ВВС в Сирия, те воюват както срещу президента Башар Асад, така и срещу "Ислямска държава"), за другия нямаше информация. На място баха пратени руски вертолети, за да открият летците. Малко по-късно в Twitter се появи 20-секундно видео, показващо тяло, приличащо на пилот (униформа, подобна на тези на руските летци, които се виждат по снимките от Сирия). Сирийските туркменци не са позволили на руските вертолети да кацнат на мястото на падането на самолета, а АП, позовавайки се на сирийски бунтовници, съобщи, че уж плененият пилот бил

мъртъв още при приземяването

с парашута. Представител на сирийските бунтовници е заявил пред АП, че те открили огън по парашутистите и застреляли единия. Такава е съдбата и на втория пилот. Малко по-късно представител на групировката "10-а бригада на Крайбрежието", която се подвизава в района, предложи да разменят тялото на един от пилотите срещу пленени от режима в Дамаск техни хора.

Междувременно бе съобщено и за свален руски хеликоптер в района на падането на Су-24, а по-късно Ройтерс съобщи, че вертолетът е кацнал аварийно, екипажът се е спасил, а машината е унищожена.

В същото време стана известно, че руските военни са заглушили всички мобилни коумникации в района на падането на самолета.

 

 

Фактът за свалянето бе потвърден и от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган - руският Су-24 е бил свален, съобщи Блумбърг. Турската армия твърди, че в интервал от 5 минути е отправила 10 предупреждения към нарушителя от неизвестен произход. Самолетът обаче не е взел под внимание предупрежденията.

 

 

При това положение руският СУ-24 е бил свален в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили, уточнява президентството в Анкара. Малко по-късно Турция заяви, че руските самолети в района са били два.

Турското министерство на отбраната пусна схема, демонстрираща нарушенията на руския бомбардировач. Става дума за не особено голям "зъб" силно вдаден в сирийската територия. Според схемата Су-24 е преминал право през тази издатина и най-вероятно е бил свален именно там. На схемата червената линия е траекторията на полета на руския самолет, а сивата - турския изтребител.

Според в. "Ведомости" по подобен начин Турция вече е хващала в капан сирийски бойни самолети и вертолети.

 

 

 

 

Очаква се официално реакция от страна на руския президент Владимир Путин и на НАТО за случилото се, съобщи РИА Новости. Турският премиер Ахмет Давутоглу е дал указания на външното министерство да се консултира с НАТО и ООН за събитията по границата.

От ООН заявиха, че инцидентът може да усложни борбата с тероризма, а НАТО свика извънредно заседание в 18:00 ч. (българско време).

От руската Дума пък побързаха да обвинят Турция в подкрепа на тероризма."В ситуация, когато международното съобщество започва пълноценна борба с тероризма, чийто разсадник станаха заетите от "Ислямска държава" територии на Сирия, Турция проявява солидарност с терористите и сваля наш самолет над Сирия", заяви вице председателят на Думата Николай Левичев. Руските комунисти пък направо предложиха да бъдат скъсани дипломатическите отношения на Москва с Анкара.

Руският самолет Су-24 не е заплашвал сигурността на Турция, това са очевидни неща, заяви руският президент Владимир Путин. Днешното събитие е удар в гърба, не мога да определя случилото се по друг начин. Това е удар, нанесен от подкрепящи терористите. Самолетът е свален с ракета "въздух-въздух", когато е бил на 1 км от границата на Турция и е паднал на 4 км от нея. Всичко това ще има сериозни последствия за отношенията между Москва и Анкара.

Не знам, на кого му трябваше това, което бе сторено днес, заяви Путин. Вместо да се свържат с нас, турците първо се обърнаха към партньорите си в НАТО - сякаш ние сме свалили техен самолет, а не те наш. Те какво искат да НАТО да служи на "Ислямска държава" ли? Путин също така заяви, че има данни за това, че в Турция се доставя петрол от територията, която се контролира от ИД.

На фона на случващото се руският външен министър Сергей Лавров заяви, че няма да направи планираното за сряда (25 ноември) официално посещение в Турция. Лавров посъветва руснаците да не пътуват в Турция, защото, там е не по-малко опасно, отколкото в Египет, където руски пътнически самолет беше свален от терористи.

Турция подчерта, че свалянето на руския самолет не е било атака, а защита на границите й и извика руския посланик в Анкара за обяснения. Туркият премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция била длъжна да реагира на нарушаването на въздушното си пространство. Реджеп Таийп Ердоган свика заседание на Съвета по безопасност на страната. Ще участват премиерът Давутоглу, началникът на турския Генерален щаби някои министри, свързани със силовите структури.

Малко след началото на руските въздушни удари в Сирия, руски самолет навлезе за кратко във въздушното пространство на Турция. Няколко дни по-късно бе свален безпилотен самолет с неясна принадлежност над Турция. Тогава от Анкара заявиха, че ще свалят всички нарушители на границата.

Първоначално от Пентагона заявиха, че не са участвали в цялата история и че не могат да потвърдят, че руският самолет е бил турското въздушно пространство. След това руските самолети изведнъж станаха два, поне така заяви представителят на министерството на отбраната на САЩ Стив Уорън. Турските самолети също станаха два - F-16, които патрулирали границата. Според Уорън турските предупреждения към руските пилоти били в открит ефир и се чували от всички. Малко по-късно Ройтерс съобщи, според САЩ че сваленият Су-24 е бил на турска територия в продължение на няколко секунди.

След срещата на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че все още няма директен контакт между НАТО и Русия по повод инцидента.

На пресконференцията ръководителят на алианса предложи подкрепа на Анкара и отхвърли твърденията, че инцидентът може да е станал извън турското въздушно пространство.

Запитан дали е възможно руският Су-24 да е бил ударен, докато е бил в сирийското небе, Столтенберг отвърна: "Оценката на алианса съвпада  информацията, която имаме от Турция. Солидарни сме с Турция и подкрепяме териториалния интегритет на нашия съюзник в НАТО", добави генералният секретар.

Министерството на отбраната на Русия заяви официален протест по повод действията на турските ВВС и свалянето на руския бомбардировач Су-24. "Руският самолет е действал само на територията на Сирия и е изпълнявал задача в рамките на борбата с тероризма срещу действащи в района незаконни формирования, в които се бият много бойци от руския Северен Кавказ.

Министерството на отбраната на Русия разглежда действията на Турция в

„Разглеждаме действията на турските ВВС като неприятелски акт“, се посочва в съобщение на руското военно ведомство.

Отсега нататък руските бомбардировачи ще изпълняват задачите си с прикритие от изтребители. Ще бъдат взети и мерки за повишаване на ПВО, ще бъде разгърната система на руския Военноморски флот, еквивалентна на С-300.

"Предупреждаваме, ще сваляме всяка потенциална заплаха за нашите самолети", заявиха от руското военно ведомство.

Същевременно официално бе призната смъртта на един от пилотите и един морски пехотинец, който се е намирал в сваления спасителен вертолет, изпратен на мястото на падането на Су-24.

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване