11/25/15 10:16
(http://pik.bg)

Гледат шефа на БАН акад. Воденичаров под лупа заради ордена на Вартоломей

Гледат шефа на БАН акад. Воденичаров под лупа заради ордена на Вартоломей

Решението за удостояването на вселенския патриарх Вартоломей за удостояването му с най-високото държавно отличие е подложено на детайлна проверка за механизма, по който е взето, съобщава Блиц, позовавайки се на отлично информиран източник.

Покрай него е проверявана и цялата останала дейност на акад. Стефан Воденичаров като шеф на БАН.

Причината е не само бурното възмущение, което предизвика връчването на почетния орден на Вартоломей заради неговите изявления, поставящи в деликатно положение българо-гръцките отношения по въпроси, които отдавна са решени, но и последвалото разграничаване на президента Росен Плевнелиев от мнението на вселенския патриарх. Както и изявлението на премиера Бойко Борисов, че трябва да се извърши проверка по чие предложение, как и с какви мотиви е взето съответното решение. За същото настоя и БСП.

Почти едновременно със скандала около думите на Вартоломей, пристигнал у нас по инициатива именно на акад. Воденичеров, инициативен комитет обяви кандидатурата на шефа на БАН за президент, което допълнително нагнети страстите и общественото негодувание, че високопоставеният учен е използвал тази визита за лични цели.

Освен науката, Воденичаров е свързан и с лобито на оръжейната промишленост у нас, тъй като той от дълги години е съпредседател на Сдружението на българските отбранителни индустриалци. Източниците твърдят, че е очаквал да получи подкрепата и на оръжейниците за кандидат-президентската си кандидатура.

Гафът на Вартоломей обаче поставя на карта не само участието му в надпреварата за президентския пост, но и изобщо оставането му начело на БАН, тъй като подробната проверка може да извади на бял свят и други неблагополучия и академикът да е принуден да напусне поста по собствено желание.

Според източниците органите, които извършват проверката, се пазят в тайна, за да не им се оказва въздействие. Резултатите от нея обаче ще бъдат оповестени публично.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване