11/25/15 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Земята има невидима “коса” от тъмна материя, предполага учен

 Обикновената материя, съставляваща всичко, което виждаме и чувстваме е едва пет процента от Вселената. Останалото е тъмна материя и тъмна енергия, пише Popular Science. Въпреки че никога не са засичали тъмната материя, учените знаят, че тя съществува, като има няколко теории за същността й. Изглежда, че тя не взаимодейства със светлина, но гравитацията й въздейства. Ново изследване, публикувано в Astrophysical Journal, изчислява, че гравитацията на Земята може да придава на тъмната енергия подобна на коса форма.
Симулации, проведени през 1990 година, предполагат, че тъмната материя се движи около нас в масивни потоци - някои по-големи от нашата Слънчева система. Гари Презьо, физик от Лабораторията за реактивно задвижване на американската Национална космическа лаборатория (NASA), е изчислил какво би могло да се случва, когато тези потоци от частици преминат покрай планета като Земята.
За разлика от други видове материя, частиците на тъмната материя биха преминали направо през Земята. Те обаче биха изпитали въздействието на земната гравитация, която би събрала потоците от частици в плътни нишки. Възможно е Земята да е покрита с такива невидими “коси”.
Според модела на Презьо “корените” на косата се намират на около 965000 километра от Земята, което два пъти разстоянието до Луната. Това е мястото, където частиците тъмна материя са най-плътни. Краищата на косата се простират на 1930000 километра. 
Планета с по-силна гравитация скъсява “прическата” от тъмна материя. Силната гравитация на Юпитер, например, притегля по-силно частиците тъмна материя и привлича нишките от частици по-близо до планетата. Корените на косата от тъмна материя на Юпитер започват на приблизително 200000 километра от центъра на небесното тяло, като косата не простира толкова далече като косата на Земята.
Откритието би могло да помогне на изследователите на тъмната материя, тъй като концентрираните в определено области частици биха могли по-лесно да се засекат. “Ако можем да намерим местоположението на корените на тези коси, бихме могли да изпратим там сонда и да съберем огромно количество данни за тъмната материя,” казва Презьо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване